O čemu voditi računa pri odabiru mobilnog telefona?

14.02.2019.

Pri izboru mobilnih telefona svaki korisnik ima određene standarde koje njegov novi uređaj mora da ispoštuje. Nekima je najvažniji fizički izgled telefona, drugima brzina rada, a postoje i oni kojima je najpotrebniji odličan kvalitet kamere.

Istraživanja su pokazala da postoje četiri stavke koje svaki telefon mora da posjeduje da bi se pokazao kao najbolji izbor, uz, naravno, što aktuelniju verziju operativnog sistema.

1. Brzina procesora i RAM memorija

Za svaki uređaj na koji se korisnik oslanja neprekidno tokom dana važno je da procesor bude minimalno 1.4GHz quad-core. To omogućava više aktivnosti u isto vrijeme, kao što je pregledanje društvenih mreža, slušanje muzike i slično. Brzi prelazak sa jedne aplikacije na drugu takođe nije moguć bez zadržavanja i poznatog “smrzavanja ekrana” ukoliko procesor nije dovoljno jak.

Odluku o odgovarajućem izboru diktira i veličina RAM memorije. Prema istraživanjima, korisnici su se izjasnili da sve ispod 2 GB memorije u 2019. godini nije zadovoljavajuće za svakodnevnu aktivnu upotrebu telefona. Uz to, prepoučena veličina integrisane memorije za čuvanje podataka, fotografija i slično je 32 GB.

2. Veličina ekrana i rezolucija displeja

Korištenje telefona koji dijagonalnu veličinu ekrana imaju ispod 5,5 inča rezultiralo je nepreglednim upravljanjem aplikacijama. Izvedeni zaključak je da je navedena veličina ekrana i sve iznad toga optimum da ni jedan korisnik ne bude nezadovoljan. Naravno, uz veličinu ekrana dolazi i rezolucija displeja, tako da je po svim standardima 1480×720 piksela osnova da se foto i video materijal mogu učitati na kvalitetan način.

3. Kvalitet kamere

Postalo je nezamislivo da se lijepi momenti ne pretvore u foto ili video uspomene i sačuvaju na memoriji mobilnog telefona. Zato je kvalitet kamere postao priroritet velikoj većini korisnika koji se odlučuju za kupovinu novog telefona. 13 mega piksela je postao standard za glavnu kameru i pri rangiranju telefona na tržištu, samo uređaji koji imaju minimum navedenih 13 MP mogu biti dobar izbor.

4. Baterija

Nemoguće je izbjeći pitanje “Koliko dugo baterija drži?” pri kupovini telefona svim korisnicima koji su u pokretu tokom čitavog dana. Standardizovan je i odličan odgovor koji će svakog kupca zadovoljiti i usmjeriti na pravu kupovinu – Li-Ion 3300 mAh baterija, koja se može naći u svim novijim Samsung telefonima. Ova snaga i izdržljivost baterije pruža sigurnost ukoliko se korisnik na telefon mora osloniti tokom dugog putovanja, ili dugog radnog dana.

Elta-Kabel preporuka iz ponude telefona koji ispunjavaju sve navedene stavke su Samsung J4+ i Samsung J6+.

Pin It