Kako spriječiti Facebook i Google da vas prate

17.01.2019.

Tehnološki divovi poput Googlea, Facebooka i Applea u posljednje vrijeme često su na udaru kritika zbog praćenja kretanja njihovih korisnika. Problem je u tome što se korisnike smartfona uglavnom ne pita žele li da ih se prati svakoga dana i u svakom trenutku.

Ipak, kompanije tvrde da za praćenje imaju dopuštenje korisnika koje su ih tražili u tekstu opštih uslova što velika većina korisnika ne čita prije nego što klikne na opciju “prihvatam”.

Prvo što korisnici, koji ne žele da ih se stalno prati mogu da učine je da isključe GPS kad im on nije potreban. No, malo ljudi to čini jer sve više aplikacija koristi lokacijske usluge za čije normalno funkcionisanje je potrebno imati stalno uključen GPS, piše portal 24sata.hr.

Zbog svega toga čak i površna pretraga istorije kretanja može otkriti vašu adresu stanovanja, mjesta na koja često idete, medicinsko stanje, lične kontakte…

Sve informacije prikupljene o vama kompanije mogu slati drugim kompanijama kako bi vam prikazivali reklame za ono što su zaključili da bi vas moglo zanimati, prenose mediji.

Ako želite da zaštitite svoju privatnost i onemogućite praćenje, evo nekih savjeta kako to da učinite.

Google

U vaš preglednik upišite adresu myactivity.google.com i ulogujte se u svoj Google račun (Gmail). U gornjem lijevom uglu odaberite opciju “kontrole aktivnosti”. U opcijama koje se otvore isključite “aktivnosti weba i aplikacija” i “istorija lokacija”.

iPhone

Ako koristite Google Maps u podešavanjima aplikacije pod “lokacija” odaberite opciju “tokom upotrebe aplikacije”. Tako ćete spriječiti da vas prate preko Google Maps kad aplikaciju ne koristite. Preporučuje se i korištenje alternativnog pretraživača uunutar Safarija, umjesto Googlea. Savjetuje se Bing ili DickDuckGo.

Takođe, i na iPhoneu možete u potpunosti isključiti praćenje lokacije što će se primijeniti na sve aplikacije koje koriste lokacijske usluge.

Android

U opštim podešavanjima pronađite opcije za lokaciju i bezbjednost. Potom odaberite “privatnost” i isključite lokaciju. To će se primijeniti na cijeli uređaj i sve aplikacije.

Takođe, u podešavanjima aplikacija svakoj možete omogućiti ili onemogućiti korištenje lokacije.

Usluge za Google Play, koje koriste vašu lokaciju, ne mogu se isključiti.

Trikovi za čuvanje privatnosti koji vrijede za sve uređaje

1. Dobro proučite kako isključiti lokacijske usluge na iPhoneu i Androidu.

2. Uključite lokaciju samo kad koristite aplikaciju koja za svoj ispravan rad mora odrediti gdje se tačno nalazite.

3. Izbjegavajte korištenje aplikacija poput Facebook Mobilea koje iz vašeg telefona izvlače što je više moguće ličnih informacija.

4. Preglednike koristite u tzv. privatnom načinu. To su omogućili Chrome, Firefox, Opera…

5. Ne ostavljate telefon na fabričkim podešavanjima, naučite trikove i sačuvajte privatnost.

Pin It