Google+

Zbog narušene privatnosti korisnika: Gasi se Google+

09.10.2018.

Tehnološki gigant Google najavio je gašenje svoje društvene mreže Google+ za privatne korisnike, zbog curenja privatnih podataka korisnika, o čemu su izvjestili najveći svjetski mediji. Prema zvaničnom saopštenju iz Googlea, ugroženo je oko 500.000 korisnika.

I pored toga što ova mreža nikada u potpunosti nije zaživjela, Google ju je iz samo njima poznatih razloga posljednjih sedam godina održavao u životu. Međutim, ovog proljeća, tačnije u martu, otkriven je problem sa bezbjednošću privatnih podataka korisnika te društvene mreže. Kako navodi BBC, kompanija je to znala, ali je odlučila da ne otkriva informacije o ovom slučaju, piše B92.

Curenja podataka korisnika, kao što je poznato i na primjeru Facebooka, nisu neuobičajena, ali kompanijama donose veoma loš publicitet, zbog čega je Google odlučio da zataška kompletan slučaj.

Ovaj bezbjednosni propust Google+ mreže je, najvjerovatnije, postojao još od 2015. pa sve do marta ove godine, kada je konačno zakrpljen. Iz Googlea tvrde da nemaju informacije o tome da je iko bio svjestan tog propusta, kao ni da li ga je neko iskoristio za prikupljanje podataka.

Među podacima koji su mogli da završe ili su, možda, završili u posjedu neke treće strane nalaze se imena korisnika, njihove e-mail adrese, podaci o zanimanju, polu i starosti. To su, inače, podaci koje su sami korisnici unijeli kako bi popunili svoje profile, prenosi Bug.

Google+ je pokrenut 2011. godine kao društvena mreža koja bi trebalo da postane glavna konkurencija Facebooku, ali se za relativno kratko vrijeme moglo vidjeti da je taj pokušaj osuđen na neuspjeh.

Posle višegodišnjih spekulacija o njegovom gašenju, a nedugo nakon objavljivanja informacija o ovom skandalu, Google je saopštio da gasi svoju društvenu mrežu, odnosno da će je zatvoriti za privatne, dok će Google+ ostati u funkciji samo za poslovne korisnike.

Pin It