Scum video igra

Hrvatska video-igra danima najprodavanija na svijetu

04.09.2018.

Hrvatska igra Scum već je šesti dan najprodavanija igra na najvećoj platformi za prodaju PC igara, Steam. Od dana kad je objavljena, 29. avgusta, ova igra prodata je u 660.000 primjeraka.

Kako piše portal Index.hr, igra se na Steamu prodaje za 16,79 evra, što će reći da je za manje od sedam dana Scum ostvario zaradu od 11 miliona evra. Igra se u prvoj sedmici prodavala u prosjeku od 100.000 primjeraka dnevno, što je prema ocjenama specijalizovanih portala i drugih upućenih u ovu oblast svrstava u potencijalnu igru godine.

– Ovo je samo početak u cijeloj priči. Mi pokušavamo popravljati igru, da se vidi da smo aktivni. Mi smo dužni ispravljati igru i zato smo je dali za nižu cijenu. Cijela poenta je da korisnici nama pomažu napraviti bolju igru, a mi ćemo sigurno prvih godinu dana biti u early accessu”, rekao je za Index.hr Andrej Levenski, suvlasnik kompanije Gamepires koja je dio tima koji je razvio igru.

Drugim riječima, igra je još uvijek u razvoju, a svi oni koji su je kupili zapravo su je kupili po nižoj cijeni te će svojim primjedbama pomoći u razvoju igre. To je relativno nova i popularna praksa u industriji video-igara.

A o kakvoj se tačno igri radi? Scum je open-world survival igra sa fokusom na realizam preživljavanja. Igrač preuzima ulogu jednog od učesnika surovog “gladijatorskog” TV rijalitija koji se događa u bliskoj budućnosti, i zadatak mu je da istraživanjem mape, skupljanjem potrebnih resursa (oružje, hrana i ostalo), te ubijanjem drugih igrača i nasumičnih protivnika poput robota i “zombija”, izađe kao pobjednik.

Scum je nastao kao plod saradnje dva hrvatska razvojna tima, Gamepiresa i Croteama, a da je u međuvremenu postala veliki hit, jasno je i po gameplay/feature videima koji bilježe stotine hiljada pregleda na YouTubeu.

Pin It