Brzina interneta

Kako brzina interneta utiče na vaše poslovanje

20.06.2018.

Brzina interneta u velikoj mjeri utiče na poslovni svijet današnjice. Od održavanja poslovne korespodencije do online šopova, korisnik se uveliko oslanja na pouzdanost, brzinu i kvalitet internet konekcije. Kao jedan od preduslova za kvalitetne tokove informacija, granica poznate brzine interneta se pomjera.

Od mnogobrojnih razloga zašto je brzina interneta imperativ, izabranih pet su svim oblicima poslovanja zajednički.

1. Sigurnost

Kompanije koje na dnevnom nivou rade sa velikom količinom povjerljivih informacija veoma paze na njihovu sigurnost i zaštitu. Ne samo na mogućnost takozvanog pada antivirusa ili zlonamjernog ulaska u arhivu, nego i na hardverske greške, kao i na ljudski faktor. Opasnost koju predstavlja potencijalno otkazivanje hardverske opreme može izazvati rizik potpunog gubitka nearhiviranih podataka. Nestanak informacija od samo jednog radnog dana znači bespovratni gubitak za poslovanje. Visoka brzina interneta omogućava automatsko arhiviranje podataka.

2. Brzina interneta i cloud okruženje

Zaboravimo vrijeme kada je putem dial-up konekcije samo jedan zadatak mogao da se izvršava, pri čemu je sve ostalo bilo na čekanju. Današnji tokovi poslovanja se oslanjaju na multitaskovanje računarskih uređaja, odnosno na uporedo izvršavanje više zadataka istovremeno. Primjera radi, ukoliko je potrebno snimati podatke, nezamislivo je da korisnik ne može vremenski uporedo slati mejlove istom brzinom. Drugi primjer neophodnosti je freelance rad putem interneta koji je postao globalni fenomen, te korištenja cloud okruženja za smještanje projekata i izuzetnu brzinu downloada istih. Ponekad su i sekunde presudne za uspješan završetak poslovnog zadatka.

3. VoIP (Voice over Internet Protocol) – “Internet pozivi”

Poslovanja koja zahtijevaju svakodnevne vremenski dugačke razgovore su unapređena pojavom interneta i programa, te softvera koji omogućavaju razgovore putem interneta. Osim aplikacija poput Facebook Messenger, Viber ili WhatsApp, pojavili su se i telefonski pozivi koji se mogu povezati sa fiksnim ili mobilnim telefonima. Preduslov za takvu konverzaciju je svakako internet, ukoliko su iz bilo kog razloga onemogućeni fiksni ili mobilni telefoni. Velika brzina interneta i stabilnost internet veze će svakom poslovanju tog tipa pružiti nemjerljiv doprinos, jer nerazumijevanje zbog “loše veze” ili smetnji u komunikaciji mogu dovesti do loših poslovnih ishoda.

4. Video konferencije

Moderni svijet je sveo fizičku udaljenost na dno liste važnosti kada su razvoj i implementacija poslovnih zadataka u pitanju. Nije rijetkost da je više fizičkih ogranaka iste firme geografski udaljeno.Međutim, važnost direktnog razgovora između zaposlenih nije izgubila na važnosti, stoga su na scenu stupili pozivi putem video konferencije. Da bi se omogućio kvalitetan konferencijski video poziv, brzina interneta je imperativ, pored tehničkih mogućnosti. Kada se uzme u obzir da konferencijski poziv skoro nikada nije jedina stvar za koju je internet potreban u datom trenutku, pad brzine interenta stvorio bi ozbiljne smjetnje u funkcionisanju poslovanja.

5. Kompleksan sadržaj internet stranica – takozvani “teški sajtovi”

Jednostavni web sajtovi sa samo jednom stranicom su rijetki i njihovo se učitavanje ne uzima kao presudan faktor u mjerenju brzine interneta. Međutim, kompleksni i sadržajni sajtovi, poput višestrukih stranica na jednom web portalu, pri učitavanju zavise od brzine interent konekcije. Što je brzina protoka informacija niža, sporije će korisnik imati sve informacije koje sajt nudi. Najviše glavobolje korisniku mogu zadati i multimedijalni sadržaji poput video zapisa, i njihovo neblagovremeno “učitavanje” ima poguban uticaj na konačan efekat.

Pin It