WWDC 2018: Apple predstavio nove verzije svojih operativnih sistema

05.06.2018.

Tehnološki gigant Apple na godišnjoj WWDC konferenciji u San Hozeu predstavio je novitete koji će se naći na njihovim uređajima od jeseni – macOS Mojave, iOS 12, watchOS 5 i tvOS 12.

Direktor Appleovog IOS-a Kreg Federigi predstavio je IOS 12, čija su osnovna prednost performanse. On je naveo da će njihovi uređaji sada biti brži, te da će novi operativni sistem raditi na istim uređajima na kojima funkcioniše iOS 11. Među iOS novitetima, najviše pažnje privukli su grupni FaceTime pozivi, Animoji i nova opcija Memoji, nove opcije pretraživanja u Photos aplikaciji, te Screen Time, koji će korisnicima omogućavati da imaju uvid u vrijeme koje provode na telefonu i aplikacijama.

Nova verzija Mac operativnog sistema nosi naziv macOS Mojave, i po prvi put će donijeti “dark mode” na Appleov desktop operativni sistem, nekoliko aplikacija koje su do sada bile dostupne samo na iOS uređajima, a akcenat je stavljen i na bolju zaštitu privatnih podataka. Takođe, predstavljen je i redizajnirani Mac App Store, koji sada mnogo više podsjeća na aktuelni App Store na iOS uređajima.

Posebna pažnja posvećena je i novom Apple Watchu. Korisnici će moći da se takmiče među sobom u fizičkim aktivnostima. Apple Watch će imati i toki-voki aplikaciju, zahvaljući kojoj će biti moguće obavljati razgovore preko wi-fija ili mobilne mreže.

Na kraju, i Apple TV će dobiti nekoliko osvježenja. Pored 4K HDR sadržaja, sada je omogućen i Dolby Atmos standard reprodukcije zvuka.

Beta verzije operativnih sistema već su dostupne developerima, a finalne verzije najavljene su za jesen kao besplatni upgrade.

Iako su mediji prognozirali da bi na konferenciji mogli biti predstavljeni i hardverski noviteti, o novim uređajima nije bilo riječi.

Kompletna keynote prezentacija dostupna je na Appleovom sajtu.

 

 

Pin It