Facebook

Stižu promjene na najpopularniju društvenu mrežu: Facebook više neće biti isti

28.01.2017.

Facebook sprema velike promjene, a osim što dodaju priče (stories) po uzoru na Snapchat, a što je već uvedeno na Instagram, predstavljaju i novi način borbe protiv lažnih vijesti.

Kako prenosi B92, u toj borbi najpopularnija društvena mreža želi da svojim korisnicima na “news feedu” obezbijedi što više “istih” vijesti iz različitih izvora, a to planiraju da urade nadogradnjom opcije “trending” koja bitno mijenja postojeći algoritam. Naime, dosad su se na vrhu prikazivale vijesti koje su korisnici najviše dijelili, a umjesto toga, sada će se prvo prikazivati teme koje je obradilo nekoliko različitih izdavača. Zakerberg tako svoju društvenu mrežu želi da učini vjerodostojnijim izvorom informacija, javljaju regionalni mediji.

“Želimo korisnicima da približimo teme koje reflektuju događaje iz stvarnog svijeta, koje je obradilo više izvora”, rekao je jedan od menadžera Vil Ketkart.

Facebook, koji danas broji nevjerovatnih 1,8 milijardi korisnika, “Trending” je predstavio 2014. kao odgovor na sve popularniju opciju na Twitteru, a da su povodljivi, pokazuju i uvođenjem pomenutih “priča”, što je opcija koja je davno popularizovana na Snapchatu, a nedavno “preslikana” na Instagram.

Kako će se nove promjene odraziti na korisnike, pokazaće vrijeme.

Pin It