BlackBerry

Kraj ere: BlackBerry prestaje da proizvodi telefone

29.09.2016.

Kanadski gigant BlackBerry, nekada jedan od najvećih proizvođača mobilnih telefona na svijetu, saopštio je da planira da prekine proizvodnju pametnih telefona nakon 14 godina. Kako javlja BBC, BlackBerry će da se fokusira na poslovanje sa softverom, dok će partnerima licencirati proizvodnju telefona pod svojim brendom.

Izvršni direktor BlackBerryja Džon Čen rekao je da će se rashodi kompanije smanjiti uklanjanjem troškova za inventar i smanjenjem broja zaposlenih. On je u maju rekao da će se do septembra znati da li će kompanija i dalje ostati profitabilna. Ove nedelje, međutim, BlackBerry je objavio da je u drugom kvartalu izgubio 372 miliona dolara.

Kao jedan od lidera na tržištu, BlackBerry se godinama borio sa proizvođačima modernih telefona kao što su Apple i Samsung, ali ta bitka je, po svemu sudeći, izgubljena. BlackBerry sada drži tek mali dio tržišta pametnih telefona u SAD, a u drugom kvartalu je prodao blizu 400.000 smartfona, dok je, primjera radi, Apple prodao čak 40 miliona, prenosi Klix.ba.

Prati Elta-Kabel Blog za aktuelnosti iz oblasti IT-a, telekomunikacija, multimedije, gedžeta, gejminga…

Pin It