Viber

Loše vijesti za korisnike: Viber i Skype više neće biti besplatni!?

19.08.2016.

Servisi Skype, Viber ili WhatsApp, koji služe za pozive i poruke i zamjenjuju tradicionalne pozive ili SMS poruke, konkurencija su klasičnim telekom uslugama, ali nisu jednako regulisane, pa su evropski zakonodavci odlučili to da promijene.

Naime, kako prenosi portal Srbijadanas.com telekomunikacione kompanije već nekoliko godina lobiraju protiv konkurenata koji pružaju usluge putem Interneta, a istovremeno ne ulažu u razvoj mreže i ne plaćaju poreze u Evropskoj uniji jer su u vlasništvu američkih tehnoloških kompanija. WhatsApp je u vlasništvu Facebooka, dok je Skype u vlasništvu Microsofta.

Evropska komisija priprema nova pravila za septembar kojim će ove Internet servise staviti u isti regulatorni okvir koji vrijedi za klasične provajdere.

Velike telekom kompanije kao što su španska Telefonica i francuski Orange, godinama se žale da Google, Microsoft i sada Facebook profitiraju od slabe regulacije.

Francuski regulator telekom tržišta već je najavio da će u septembru prisiliti Google, Viber i Skype da se registruju za telekom usluge.

Nova EU pravila, piše Srbijadanas.com, takođe će dati veća ovlašćenja državama da samostalno regulišu neke odnose. Na primjer, moći će da utiču na to da ih natjeraju da ponude nacionalni pristup brojevima hitnih službi.

Pin It