Mobilni telefon

Oprezno koristite javne Wi-Fi mreže u inostranstvu

11.07.2016.

Vrijeme je godišnjih odmora, a mnogi od nas će slobodne dane provesti na jadranskom primorju ili nekim daljim popularnim destinacijama. Kako bismo izjbegli troškove rominga u inostranstvu, većina nas se povezuje na internet preko dostupnih bežičnih (wireless) mreža, ne vodeći računa o tome koliko je to nebezbjedno.

Rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija Kaspersky Lab pokazuju da otprilike tri četvrtine korisnika (74 odsto) nije bezbjedno povezano na javne Wi-Fi mreže na aerodromima, u hotelima, kafićima ili restoranima, piše N1. Zabrinjavajući je podatak da jedan od pet putnika (19 odsto) bio je žrtva sajber kriminala u insotranstvu.

Potreba korisnika za povezivanjem na internet, istog trenutka kada se nađu u inostranstvu, utiče na to da se oni često konektuju na nebezbjedne Wi-Fi mreže, što dovodi njihove lične podatke u opasnost.

Istraživanjem kompanije Kaspersky, tokom koje je anketirano 11.850 ljudi iz Evrope, Rusije, Latinske Amerike, Azijsko-pacifičkog regiona i SAD, ustanovljeno je da je sajber kriminal uobičajena pojava kada su korisnici u inostranstvu. Međutim, budući da se sve veći broj kritičnih informacija o putovanju, od turističkih mapa do hotelskih rezervacija i avionskih karata, čuva onlajn, međunarodni putnici često nemaju izbora nego da se povežu na internet mrežu odmah po dolasku.

Već na izlasku sa aerodroma, skoro polovina korisnika je već na mreži (40 odsto), pri čemu se većina njih povezuje kako bi porodicu i prijatelje obavijestili da su stigli bezbjedno (67 odsto), dok više od četvrtine korisnika (35 odsto) tvrdi da se povezuje uglavnom zbog preuzimanja informacija o putovanju.

Poslovni pritisak (27 odsto) takođe je snažan faktor koji utiče na povezivanje, kao i velika želja korisnika da se što prije povežu na društvene mreže (29 odsto). Jedan od tri korisnika (33 odsto) navodi da jednostavno ima potrebu da se poveže na mrežu što je prije moguće, prenosi N1.

Međutim, kada su korisnici daleko od kuće i pouzdanih mreža, njihov nedostatak obazrivosti za sjaber bezbjednost savršeno odgovara sajber kriminalcima. Otprilike jedan od pet putnika (19 odsto) bio je žrtva sajber kriminala u insotranstvu, u poređenju sa korisnicima (4 odsto) koji su se suočili sa pravim kriminalom.

To nije iznenađenje, uzimajući u obzir činjenicu da korisnici teško mijenjaju digitalne navike kada su u inostranstvu, iako postoji veća opasnost od izloženosti nebezbjednim javnim mrežama.

Otprilike polovina ispitanika je izjavila da koristi usluge banke (44 odsto) preko Wi-Fi mreže u inostranstvu, dok nešto manji broj korisnika kupuje onlajn (29 odsto) koristeći ove mreže.

Pin It