Instagram Amber Alerts

Instagram pokreće alat Amber Alerts koji će pomagati u pronalasku nestale djece

02.06.2022.

Društvena mreža Instagram uvela je alat koji će pomoći u lociranju otete djece. Riječ je o alatu Amber Alerts, koji ima odobrenje policije i koji se emituje putem TV-a, tekstualnih poruka i drugih sredstava. Sada će Instagram takođe plasirati Amber Alerts u feedove korisnika, a servis će biti prvobitno biti dostpupan u SAD-u, a potom i u drugim zemljama.

Dodavanje Amber Alertsa u Instagram ima smisla iz nekoliko razloga. Prvo, mlađe generacije bi mogle ignorisati tekstualne poruke, ali će definitivno pregledati svoj feed na Instagramu i to redovno. Drugo, tekstualne obavijesti zahtijevaju klik na link kako bi se dobilo više informacija i fotografija o nestalom djetetu, a Instagram to nudi direktno. Ne čini se da će obavijesti biti plasirane kao notifikacije, nego će se pojavljivati u standardnim feedovima korisnika, piše Klix.ba.

Iz Instagrama je saopšteno da ako korisnik dobije obavijest, to znači da je u njegovoj okolini aktivna potraga za nestalim djetetom. Za određivanje grupe korisnika kojoj se šalju notifikacije koriste se informacije o gradu navedenom u profilu, IP adresa i lokacija ukoliko je uključena.

Pin It