Najbolje aplikacije za zdravlje i fitness

Najbolje zdravstvene i fitness mobilne aplikacije

07.04.2022.

Tehnologije su neizbježan dio naše svakodnevice. Nemoguće je zamisliti dan bez mobilnog telefona i njemu pripadajućih aplikacija. To jednostavno zadire u sve oblasti naših života, pa tako i u područje našeg zdravlja.

Povodom Svjetskog dana zdravlja koji se obilježava 7. aprila, donosimo nekoliko zdravstvenih i fitness aplikacija koje će vam pomoći da regulišete trening i prehranu.

Nutricionizam i prehrana

  • MyFitnessPal je jedna od najpoznatijih zdravstvenih, fitness aplikacija. Veoma je popularna širom svijeta, a jasno je i zašto. U svojoj bazi podataka ova aplikacija ima preko 6 miliona različitih namirnica, što uveliko pomaže da regulišemo prehranu. Bilo da pokušavate da smršate ili da dobijete mišićnu masu, ovo je idealna aplikacija koja će vam pomoći u odabiru najboljih namirnica za vas. Aplikacija je dostupna besplatno za Android i iOS uređaje.
  • NoomCoach – Svako zna da je regulacija težine zahtjevan posao i dok se držite dijete morate obratiti pažnju ne samo na kvalitet naminica, već i na količinu kalorija koju unosite. Stoga je ovo idealna aplikacija kojom mjerite tačan unos kalorija i ne samo to, ova aplikacija će vas obavijestiti kad ste prekoračili unos. Takođe ima i zajednicu korisnika koji će vam pomažu u realizaciji ciljeva. Aplikacija je dostupna besplatno za Android i iOS.
  • Lifesum je aplikacija koja vam pomaže da usvojite nove, zdravije obrasce prehrane. Veliki broj ljudi koji pokušavaju smršaviti imaju problema s nezdravim načinom prehrane – od slanih grickalica do junk fooda ili pretjeranog unosa slatke hrane. Kako bi se riješili tih nezdravih navika, a ujedno i pratili vlastiti napredak, tu je ova aplikacija koja vam šalje male podsjetnike i prijedloge kako da poboljšate prehrambene navike. Aplikacija je dostupna besplatno za Android i iOS.

Najbolje fitness aplikacije

Zdravlje i fitness

  • Sworkit funkcioniše tako da uneste vrijeme i tip vježbe koji želite (kardio, joga, istezanje…) i onda vam aplikacija šalje preporuke. Uz malu nadoplatu ova aplikacija može biti personalizovana, te će vam slati preporuke s obzirom na vaš tip građe, koje vježbe i koliko puta da ih odrađujete. Aplikacija je dostupna besplatno za Android i iOS.
  • Strava je idealna za trkače i bicikliste te je po svojim funkcionalnostima važi za jednu od najboljih aplikacija. Strava nudi mogućnost da tačno mjerite distancu, potrošene kalorije, otkucaje srca, utrošenu snagu, brzinu, itd. Ona bilježi sve te podatke i onda vam ih isčitava u vidu grafikona, tako da tačno možete pratiti tok vašeg treninga. Ona je odlična i za profesionalce, a i za amatere. Aplikacija je dostupna besplatno za Android i iOS.
  • Daily Yoga aplikacija je napravljena da vaše treninge joge učini što je moguće zanimljivijima i efikasnijima. Ova aplikacija ima vrlo veliku bazu video vježbi visokog kvaliteta sa više od 500 različitih poza. Bilo da želite poboljšati svoju fleksibilnost ili želite ojačati pojedine pozicije tijela, ovo je odlična aplikacija za vježbanje joge. Dostupna je besplatno za Android i iOS.
Pin It