Apple

Apple dostigao vrijednost od tri biliona dolara

04.01.2022.

Američki tehnološki gigant Apple postao je prva kompanija koja je na berzi dostigla vrijednost od tri biliona dolara, da bi dan završila neznatno ispod te granice.

Investitori očekuju da će proizvođač mobilnog telefona iPhone nastaviti da predstavlja privlačne proizvode dok se širi na tržištima automatizovanih automobila i virtualne realnosti.

Tokom prvog dana trgovanja u 2022. godini, pojedinačna akcija kompanije iz Silicijumske doline dostigla je vrijednost od 182,88 dolara, što je vrijednost čitave kompanije podiglo na preko tri biliona dolara, prenose mediji.

Kasnije je cijena akcije opala za 2,5 odsto, na 182,01 dolar, pa je Appleov tržišni kapital završio berzanski dan na 2,99 biliona dolara.

Najvrjednija svjetska kompanija očekuje da će potrošači u ovoj godini nastaviti da kupuju iPhone telefone, MacBook računare i servise kao što su Apple TV i Apple Music.

Apple je dostigao granicu od dva biliona dolara zajedno sa Microsoft korporacijom, koja sada ima vrijednost od oko 2,5 biliona dolara.

Alfabet, Amazon i Tesla su prešli granicu od bilion dolara, a saudijska Oil korporacija vrijedi oko 1,9 biliona dolra, navodi se u podacima kompanije Refinitiv.

Pin It