Facebook pad

Poznat uzrok pada Facebooka, Instagrama i WhatsAppa

05.10.2021.

Nakon potpunog kolapsa Facebookа i njegovih servisa koji nisu radili šest sati širom svijeta, iz te kompanije stiglo i zvanično saopštenje šta je uzrok pada sistema.

Naime, rano jutros oglasila se uprava te društvene mreže koja za pad Facebooka, WhatsAppa i Instagrama okrivljuje “veliki prekid u promjenama konfiguracije rutera koji koordiniraju mrežni saobraćaj između njegovih centara podataka”, prenosi B92.

“Ovaj poremećaj mrežnog saobraćaja imao je kaskadni efekat na način na koji naši podatkovni centri komuniciraju, što je dovelo do zaustavljanja naših usluga”, navedeno je iz te kompanije, prenijela je agencija AFP.

Podsjetimo, Facebook i drugi servisi te kompanije nedostupni su bili skoro šest sati za svoje korisnike širom svijeta, pa i u Republici Srpskoj, a u funkciju su vraćeni poslije ponoći.

Šef tehničkog odsjeka kompanije Majk Šrefer oglasio se putem Tvitera i uputio je nešto ranije izvinjenje svim korisnicima zbog pada mreže.

Akcije su odmah naglo pale, ali će se pravi efekti onoga što se dogodilo tokom do sada nezabeleženih šest sati bez Facebooka tek videti u narednom periodu.

Ispadanje Facebooka iz globalne mreže bio je drugi udarac tom divu društvenih medija nekoliko dana nakon što je “zviždač” optužio kompaniju da učestalo daje prednost dobiti umjesto suzbijanju govora mržnje i dezinformacija.

Mark Zuckerberg za nekoliko sati izgubio vrtoglavih sedam milijardi dolara

Bogatstvo vlasnika Facebooka Marka Zuckerberga u posljednjih nekoliko sati opalo je za gotovo sedam milijardi dolara zbog potpunog zastoja u radu Facebooka, Instagrama i WhatsAppa.

Kako prenosi Bloomberg, Facebookove dionice pale su više postotnih bodova ne samo zbog tehničkih poteškoća, već i zbog intervjua “60 minuta” sa “zviždačem” iz kompanije koji je emitovan u nedjelju naveče. Naime, bivša uposlenica Facebooka Frances Haugen, uzbunjivač koji stoji iza nedavnog izvještaja, tvrdi da je kompanija svjesna negativnih efekata koje njihove usluge mogu imati na korisnike, a njihove “mjere” cenzure korištene su za povećanje samo dobiti, a ne za borbu protiv dezinformacija.

Zuckerbergova vrijednost sada je pala na 120,9 milijardi dolara, stavljajući ga ispod Bill Gatesa, na peto mjesto Bloombergovog indeksa milijardera.

“Izgubio je bogatstvo od oko 19 milijardi dolara od 13. septembra, kada je vrijedio skoro 140 milijardi dolara”, prenosi Bloomberg.

Pin It