TikTok

TikTok ima milijardu mjesečnih korisnika

28.09.2021.

Popularna aplikacija za dijeljenje kratkih klipova, TikTok, prešla je granicu od milijardu mjesečnih korisnika.

Privlačenje milijarde korisnika na bilo koju platformu značajan je poduhvat. Međutim, porast popularnosti TikToka posebno je impresivan kada se uzme u obzir da je prije skoro godinu dana Trampova administracija prijetila da će zabraniti aplikaciju ako je ByteDance, matična kompanija iz Pekinga, ne proda američkom kupcu, piše B92.

Aplikacija je dostupna širom svijeta tek od 2018. godine. U prilogu američke TV stanice CNBC o omasovljavanju korisnika TikToka, navodi se kao poređenje podatak da je Facebook u drugom kvartalu ove godine imao 3,51 milijardu mjesečnih korisnika u okviru “familije” svojih različiitih aplikacija u odnosu na 3,45 milijardi u prvom tromjesečju.

Dalje se navodi kako je kineska firma lansirala jednu od najuspješnijih aplikacija za objavu kratkih video formata, te da se mnogi njeni veliki tehnološki rivali utrkuju da naprave svoje verzije. U tom kontekstu se navodi da je Facebook ljetos lansirao klon verziju TikToka – Instagram Reels, Snapchat je takođe najavio sličnu funkciju pod nazivom Spotlight, dok je YouTube prije godinu dana izbacio na tržište svog aduta za kratke video sadržaje – aplikaciju Shorts, prenose agencije.

Pin It