Djeca na internetu

Šta djeca najviše pretražuju na internetu

22.09.2021.

Novo Kaspersky Safe Kids istraživanje otkrilo je onlajn sadržaj za koji su djeca bila najviše zainteresovana tokom ljeta 2021. godine. Tokom ovog perioda, TikTok je prestigao WhatsApp na listi aplikacija koje su djeca najviše koristila. Popularnost Instagrama među djecom je nastavila da opada, dok je Evrovizija postala popularna, a igrica Brawl Stars je svojom popularnošću nadmašila Roblox.

Ljeto je najbolje vrijeme za opuštanje i zabavu jer nema škole, lekcija i domaćih zadataka. Tokom ovog perioda, djeca imaju više vremena za praćenje različitih sadržaja, gledanje više jutjubera, igranje onlajn igrica i dopisivanje sa prijateljima. Kompanija Kaspersky je analizirala anonimne podatke, poput upita pretrage i najpopularnijih Android aplikacija, kao i kategorija veb-sajtova, koje su korisnici Kaspersky Safe Kids rješenja dobrovoljno podijelili, kako bi istražila kako su se interesovanja i potrebe djece promenili tokom ljeta 2021. godine, piše B92.

Djeca koja koriste Android uređaje provela su najviše vremena na YouTube platformi (32,9%). Ovog ljeta, TikTok (19%) je uspio da prestigne WhatsApp (16%) i nađe se na drugom mjestu. To se razlikuje od trenda koji je primjećen u periodu od novembra 2020. do aprila 2021. godine kada je udio korišćenja TikToka iznosio 14,9%, dok je taj udio za WhatsApp aplikaciju bio 18,1%.

Glavne aktivnosti koje su zanimale djecu su video zapisi i YouTube, a posebno pretraživanja u vezi sa video igricama (32,3%), kao što su ona koja su se odnosila na Let’s Play walkthroughs. Među najpopularnijim ‘Let’s Players’ bili su SSundee i MrBeast Gaming na engleskom jeziku. Minecraft (25,9%) igrica je bila najpopularnija tokom ljeta, dok je Brawl Start (4,9%) po popularnosti nadmašila Roblox (4,6%).

Drugi ključni trend među djecom je bila muzika. Gotovo petina svih internet pretraga na YouTube platformi (18,4%) odnosila se na izvođače i klipove. Najpopularnija pjesma ovog ljeta je bila “Astronaut In The Ocean” repera Masked Wolf, dok su Ariana Grande i Lil Nas X postali najpoznatiji izvođači.

Zanimljivo je da se Evrovizija takođe pokazala kao popularna među djecom i adolescentima. Ovogodišnji pobjednici, italijanski bend Måneskin, postali su jedan od najpopularnijih tinejdžerskih bendova širom svijeta. Djeca su na YouTubeu najčešće pretraživala njihove pesme “Beggin'”, “I WANNA BE YOUR SLAVE” i pobjedničku pjesmu Evrovizije “ZITTI E BUONI”.

Među ostalim internet trendovima važno je istaći veliku popularnost novih igračaka Simple Dimple i Pop It. One su bile propraćene muzičkim numerama koje su postale viralne na TikTok mreži, a na YouTube platformi se pojavio veliki broj recenzija igračaka.

“Istraživanje pokazuje da djeca ne mijenjaju svoja interesovanja tako često i da nastavljaju da gledaju istu vrstu sadržaja, ali su glavni likovi ti koji se menjaju. Na primjer, italijanski rokeri Måneskin su zamijenili BTS, a igrica Friday Night Funkin’ je sada popularnija od Among Us. Brojke takođe pokazuju da djecu više zanima muzika nego sport. Čak ni globalno bitni događaji kao što su Euro 2020 i Olimpijske igre u Tokiju nisu mogli da zaokupe njihovu pažnju” komentariše Ana Larkina (Anna Larkina), stručnjak za analizu veb sadržaja u kompaniji Kaspersky.

Kako biste obezbijedili pozitivno onlajn iskustvo za svoju djecu, kompanija Kaspersky roditeljima predlaže sljedeće:

– Surfujte internetom i učite zajedno. Informišite se kako vaša djeca provode vrijeme onlajn i istražite kako najbolje možete da ih zaštitite.

– Razmislite o preuzimanju aplikacija za roditeljsku kontrolu i razgovarajte o ovoj temi sa svojim djetetom kako biste mu objasnili kako ove aplikacije funkcionišu i zašto su potrebne za očuvanje onlajn bezbjednosti.

– Provodite više vremena u razgovoru sa djecom o onlajn bezbjednosnim mjerama. Recite svojoj djeci šta nikako, ni pod kojim uslovima, ne smiju da objavljuju na internetu i zašto.

Pin It