Robot Kesi

Istorijski rezultat: Robot Kesi samostalno pretrčao 5 kilometara

10.08.2021.

Dvonožni robot Kesi, nastao na američkom univerzitetu Oregon, samostalno je, uz pomoć mašinskog učenja i vlastite baterije, pretrčao 5 kilometara po vanjskom terenu za 53 minute.

Kesi je proizvod tima “Agility Robotics” pri univerzitetu OSU, a napravljen je 2017. godine. Na prvi pogled liči na noja bez tijela koji trči bez cilja, međutim, ova robotska “polu-ptica” je zapravo budućnost u nastanku, piše Klix.ba. Robot je izdržljiv, napaja ga baterija koja može trajati cijeli dan, a njegova otvorena arhitektura omogućava kontrole na niskom nivou tako da može služiti kao platforma za istraživanje i razvoj novih metoda kontrole.

U proteklim godinama je OSU istraživao korištenje mašinskog učenja za Kesi, a s obzirom na to da proces trčanja zahtijeva održavanje ravnoteže u pokretu, tim je koristio algoritam koji je robotu omogućio da “nauči” trčati. Tim naučnika vjeruje da pomoću algoritma može usavršiti trčanje, kao i hodanje stepenicama.

Robot je nedavno ispisao istoriju nakon što je kompletirao trku od pet kilometara za 53 minute. U to vrijeme je uračunato i sedam minuta potrošenih za resetovanje kada se kompjuter pregrijao zbog skretanja pri velikoj brzini.

“Agility Robotics” ima i robota pod nazivom Digit koji može hodati i kretati se stepenicama, ali pored nogu ima i ruke koje mogu izvoditi osnovne zadatke.

“U ne tako dalekoj budućnosti svi će gledati robote i imati interakciju s njima na mnogim mjestima u svakodnevnom životu. Roboti će raditi sa nama i poboljšati kvalitet naših života”, rekao je šef laboratorije za robotiku Džonatan Hrst.

Pin It