Kriptorudarenje

Novi trend: hakeri podvaljuju piratske igre kako bi koristili tuđe kompjutere za kritpo-rudarenje

15.07.2021.

Igrači koji skidaju piratske igrice za PC trebali bi biti oprezni, jer bi im kompjuteri mogli postati tuđi alat za rudarenje kriptovaluta.

Kako prenosi BBC, po određenim forumima se dijele “besplatne” verzije popularnih igrica kao što su GTA 5, NBA 2K19 i PES 2018, ali to nisu obične piratske verzije igara, već sadrže i zloćudni softver zvan Crackonosh koji iskorištava tuđi hardver kako bi rudario kriptovalute i zaradu slao na račun hakera.

Na primejr, kada se skine piratski GTA 5, kompjuter počinje da radi sa višim intenzitetom, usporava rad i troši više struje. Crackonosh isključuje i sve sigurnosne programe na kompjuteru, pa je prisutan i rizik od drugih virusa i štetnih softvera, piše Index.hr.

Iz bezbjednosne kompanije Avast navode da su piratske verzije igara najčešći način širenja Crackonosha, te da oni bilježe po 800 slučajeva zaraze dnevno. Prema Avastovoj statistici, hakeri su preko piratskih igara i tuđeg hardvera do sada izrudarili kriptovalute u vrijednosti od dva miliona američkih dolara.

Pin It