Crni ekran smrti Windows 11

Windows 11 će imati “crni ekran smrti”

06.07.2021.

Čuveni Plavi ekran smrti (BSOD – Blue Screen of Death) doživjeće promjenu u “crni ekran smrti” u novoj verziji Microsoftovog operativnog sistema Windows 11.

Ažuriranje još nije stupilo na snagu, ali će se koristiti u potpuno funkcionalnoj verziji operativnog sistema Windows 11. Ovo je najradikalnija BSOD promjena od uvođenja tužnog smajlija u operativnom sistemu Windows 8 2012. godine i QR kodova 2016. godine.

Prvi put predstavljen u operativnom sistemu Windows 3.0, Blue Screen of Death pomogao je IT profesionalcima i timovima za podršku da dijagnostifikuju greške u hardveru i memoriji. BSOD se obično pojavljuje u slučaju kritične greške, uključujući OS kernel, i sadrži podatke koji pomažu sistemskim administratorima da shvate kakav je problem prouzrokovao smetnje, piše B92.

Iako će kompanija u Windows 11 sistemu koristiti “crni ekran smrti”, ostalo bi trebalo sve ostati kako je i u sistemu Windows 10, uključujući tužni smajli, QR kôd i druge informacije – korisnici umjesto toga neće morati da mijenjanju ni skraćenicu BSOD (Blue – Black).

Poznato je da je u novoj verziji operativnog sistema Windows dizajniranoj za pregled “ekran smrti” zelen. Ovo je opcija koju Microsoft koristi u sklopovima za članove programa Windows Insider od 2016. godine – ili beta korisnike jednostavnijim riječnikom.

Pin It