Instagram Feed

Direktor Instagrama otkrio “tajnu” feeda

15.06.2021.

Mnogi se pitaju – zašto im određene objave na Instagramu izlaze na vrhu početne strane, a neke na dnu?

Sve je do algoritma i raznih signala i procesa, od kojih svaki ima različitu ulogu – objašnjava Adam Moseri, izvršni direktor Instagrama, prenosi B92.

On je istakao da sofisticirani sistem brine o čitavom procesu feeda, pošto je Instagram dobio veliki broj poruka od korisnika koji se bune da njihove objave ne izlaze ljudima koji ih prate.

“Instagram posjeduje različte signale, procese i algoritme i svaki ima posebnu ulogu. Oni imaju posebnu ulogu pri odlučivanju šta će korisnici vidjeti na početnoj strani. Najvažniji signal je informacija o određenoj objavi, a to je domet, popularnost i broj lajkova. Važne su i informacije o sadržaju. Bitno je kada je objavljen, da li je slika ili video, da li više slika ili koliko video traje, da li je povezan sa određenom lokacijom… Bitno je i ko objavljuje sadržaj. Da li ste često lajkovali i imali interakcije sa onim koji objavljuje sadržaj i tada se gleda istorija aktivnosti. Algoritam će na osnovu svega toga pokušati da predvidi koje će vam objave biti najzanimljivije”, objasnio je Moseri na svom blogu.

Pin It