Android 12

Brži, ljepši i sigurniji: Zvanično predstavljen Android 12

19.05.2021.

Kompanija Google je na ovogodišnjem događaju Google I/O predstavila beta verziju operativnog sistema Android 12.

Kako prenose mediji, Android 12 će se mijenjati u narednim mjesecima, ali ono što je već sada jasno je da će nova verzija Androida odskakati u odnosu na aktuelno izdanje. U ovoj verziji fokus je redizajn, koji Google naziva “najvećim redizajnom Androida ikada”. Okosnica nove estetike je to da će sistem analizirati korisnikov wallpaper i iz njega automatski izvlačiti dominantne i dopunske boje, kojima će ofarbati kompletan interfejs – tastere, ikonice, widgete i ostalo. Naravno, oni koji vole samostalno da koriguju ove detalje, biće u prilici da to i čine.

Always-on display i Lock screen takođe će pretrpjeti promjene. Veći dio ekrana zauzimaće ogroman sat, koji će se, kada stigne neko obavještenje, smanjiti i premjestiti u gornji lijevi ugao. Na ovaj način, korisnik više neće imati dileme da li je nešto stiglo ili ne. Ekstrakcija boje iz sistemske teme primjenjiva je i u ovom slučaju. Otključavanje telefona pratiće odgovarajuća animacija u zavisnosti od načina na koji se to čini. Na primjer, na ekranu će se ona odigrati kod tastera za uključivanje kada ga pritisnete. Isto važi i za otključavanje putem detekcije otiska prsta, a ako telefon podignete sa stola, animacija će započeti sa dna ekrana, prenosi Svet kompjutera.

Od ostalih promjena, treba pomenuti i da je Google poradio na efikasnosti Androida. Osnovni servisi sada zahtijevaju 22% manje CPU resursa i 15% manje korištenja “velikih CPU jezgri”. U praksi to znači dvije stvari – manju potrošnju baterije, i eliminisanje onih trzanja koji se nekada znaju pojaviti u Androidu. Android je jako moćan sistem koji stalno “nešto radi”, a 22% manje korištenja CPU-a u osnovnim sistemskim procesima trebalo bi da osiguraju i da slabiji telefoni manje trzaju pri svakodnevnom radu.

Pored predstavljanja nove verzije Androida, Google je objavio i saradnju sa Samsungom na jedinstvenom operativnom sistemu za pametne satove (spajaju se WearOS i Tizen), a Google Maps dobija “safe routing” opciju, na kome je da vozaču ponudi pravac koji je najpogodniji za uštedu goriva.

 

Pin It