Nedelja Oskara

TV Preporuka: Nedelja Oskara

19.04.2021.

S obzirom da se bliži 93. dodjela Oskara (26.04.), idealna je prilika da se podsjetimo nekih od filmova koji su nominovani ili nagrađeni prestižnim zlatnim klipićem. Svaki dan u periodu od 19. do 25. aprila, u večernjem terminu, na CineStar TV 1 kanalu biće prikazan po jedan od vrhunskih naslova koji su posljednjih godina nominovani ili su osvojili ovu elitnu nagradu.

Na rasporedu su sljedeći fimovi:

U DOBRU I U ZLU – 19.04. u 21:10
~ Ova romantična komedija-drama osigurala je Dženifer Lorens prvog Oskara za najbolju glumicu, a film je bio nominovan u čak 8 kategorija, uključujući najbolji film, najbolji glavni glumac, te najbolja sporedna glumica i glumac.

IGRA KODOVA – 20.04. u 21:10
~ I ova istorijska drama bila je nominovana u 8 kategorija, među kojima za najboljeg glavnog glumca, najbolji film, najbolju sporednu glumicu i najboljeg reditelja. Osvojio je Oskara za najbolji adaptirani scenario. Film je snimljen prema istinitoj priči Alena Turinga, genijalnog britanskog matematičara i informatičara koji je tokom Drugog svjetskog rata uspio da dekodira komunikacijski sistem kojeg su nacisti koristili u međusobnoj komunikaciji.

TAJNA OPERACIJA – 21.04. u 21:10
~ Oskarom nagrađen film američke rediteljke Ketrin Bigalou, koji prikazuje hvatanje Osame Bin Ladena i napad u kojem je poginuo, oduševio je kritiku koja ga je proglasila jednim od najboljih filmova te godine.

12 GODINA ROPSTVA – 22.04. u 21:10
~ 12 godina ropstva osvojio je čak tri Oskara – za najbolji film godine, najbolju sporednu glumicu i najbolje adaptirani scenario. Film je oduševio surovim prikazom ropstva i borbe za slobodu, ali i zvjezdanom postavom koja je pokazala najbolje od svoje glume.

NOĆNE HRONIKE – 23.04. u 21:10
~ Nightcrawler je proglašen za jedan od najboljih filmova 2014. godine i spada u grupu remek-djela ali i najvećih “krađa” u istoriji Oscara. Sjajni Džejk Gilenhal nosi cijeli film u još jednoj ulozi za pamćenje!

VUK SA VOLSTRITA – 24.04. u 21:10
~ Subota je rezervisana za film koji zasigurno privlači najveću pažnju. Vuk s Volstrita je crna komedija temeljena na istoimenim memoarima DŽordana Belforta. U glavnoj ulozi je Leonardo DiKaprio kao Belfort, njujorški broker koji vodi tvrtku koja se bavi prevarama sa hartijama od vrijednosti i korupcijom na Volstritu tokom 1990-ih. Zanimljivo je da je film bio nominovan u čak 5 kategorija – a nagradu nije osvojio ni u jednoj.

MAJKL KLEJTON – 25.04. u 21:10
~ Smješten u svijet nebodera i advokatskih kancelarija na Menhetnu, film govori o tajanstvenom muškarcu čiji je zadatak da popravlja probleme s kojima se njegova advokatska kancelarija ponekad susreće, a to nerijetko znači i “pranje prljavoga veša” svojih klijenata.

Ne propustite sedmicu Oskara na CineStar TV 1 u programskoj šemi Elta-Kabela!

Pin It