Najbolje aplikacije za mršavljenje

Najbolje aplikacije za mršavljenje

31.03.2021.

U moru aplikacija za pametne telefone našle su se i one koje nam pomažu da smršamo – ako niste do sada, a brinete se za vaš fizički izgled, krajnje je vrijeme da ih preuzmete.

Ove aplikacije (dostupne za Android i iOS operativne sisteme) će vam pomoći da računate i brojite kalorije gdje god se nalazite, a to je veoma bitno kad je dijetalna ishrana u pitanju. Takođe, pored aplikacija za mršavljenje, donosimo vam i one koje će vam pomoći da tijelo održite u formi vježbanjem.

Top 5 aplikacija za mršavljenje

1. Lose it!

Lose it! je prilagođena aplikacija za mršavljenje usmjerena na broj kalorija i praćenje težine. Analizom svoje težine, starosti i zdravstvenih ciljeva, ova aplikacija generiše vaše dnevne potrebe za kalorijama i kreira personalizovani plan mršavljenja.

Nakon što utvrdite vaš plan, unos hrane možete jednostavno prijaviti u aplikaciju, koja izvlači iz široke baze podataka sa preko 33 miliona namirnica, restorana i brendova. Pored toga, možete upotrijebiti skener bar kodova aplikacije da biste dodali neke namirnice u svoj zapisnik.

Takođe ćete dobiti izvještaje o dnevnom i sedmičnom unosu kalorija. Ako pomoću aplikacije pratite svoju težinu, ona će prikazati promjene vaše težine na grafikonu.

2. MyFitnessPal

Brojenje kalorija može pomoći mnogim ljudima da smršave. MyFitnessPal je popularna aplikacija koja integriše brojenje kalorija u svoju strategiju za podršku mršavljenju.

Ova aplikacija izračunava vaše dnevne potrebe za kalorijama i omogućava vam da evidentirate ono što jedete tokom dana iz baze podataka o hranjivim sastojcima od preko 11 miliona različitih namirnica. To uključuje i mnoge restoranske namirnice koje nije tako lako pratiti.

Nakon što unesete željeni unos hrane, MyFitnessPal omogućuje raščlanjivanje kalorija i hranjivih sastojaka koje ste potrošili tokom dana.

Aplikacija može generisati nekoliko različitih izvještaja, uključujući grafikon koji vam daje pregled ukupne potrošnje masti, ugljikohidrata i proteina.

MyFitnessPal takođe ima skener bar koda koji olakšava unos podataka o hranjivoj vrijednosti nekih pakovanih namirnica.

Pomoću ove aplikacije takođe možete i da pratite svoju težinu i tražite zdrave recepte, a tu je i oglasna ploča na kojoj se možete povezati sa drugim korisnicima kako biste podijelili savjete i priče o uspjehu.

3. Fitbit

Jedan od potencijalnih načina za odbacivanje kilograma je praćenje vaših navika vježbanja pomoću nosivog pratioca aktivnosti.

Fitbiti su nosivi uređaji koji mjere nivo aktivnosti tokom dana. Oni su odličan resurs koji će vam pomoći u praćenju tjelesnih aktivnosti.

Korištenje Fitbita omogućuje vam pristup aplikaciji Fitbit, gdje se sinhronizuju svi podaci o vašim fizičkim aktivnostima. Takođe, možete pratiti unos hrane i vode, navike spavanja i ciljeve težine.

Fitbit aplikacija može zabilježiti broj koraka, pređenih kilometara i stepenica, te otkucaje srca. Aplikacija vam omogućuje da se povežete sa prijateljima i porodicom koji koriste Fitbit. Možete sudjelovati u raznim izazovima s njima i dijeliti svoj napredak ako želite.

Zavisno o vrsti Fitbita koju imate, možete postaviti alarme kao podsjetnike za ustajanje i vježbanje, a Fitbit će na vaš telefon slati informacije o tome koliko ste blizu svojim fitnes ciljevima za taj dan.

4. Fooducate

Ova aplikacija, iako besplatna, se ne koristi često kao tri već pomenute, ali nije ništa manje kvalitetna. Ona ima potpuno drugačiji pristup dijetama. Njen fokus nije samo na gubljenju kilograma, nego i na mijenjanju prehrambenih navika. Pomoću ove aplikacije možete pratiti unos i gubitak kalorija, daje vam informacijie o kvaliteti hrane pokazujući sve nutritivne vrijednosti namirnice/jela. Takođe, pomaže vam da sastavite listu za kupovinu sa zdravim namirnicama.

5. Endomondo

Endomondo je aplikacija koja ima više miliona korisnika širom sveta, a 2012. godine je dobila nagradu za najbolju inovaciju u svom domenu. Ova aplikacija koristi GPS da bi zabilježila koliko ste hodali, trčali ili vozili biciklo i pomoći će vam da imate jasan prikaz koliko zapravo vježbate. Pored aplikacije, postoji i Endomondo društvena mreža koja će vas povezati sa svojim korisnicima širom svijeta.

Pin It