Facebook

Facebook u tri mjeseca obrisao 1,3 milijarde lažnih naloga

26.03.2021.

Kompanija Facebook saopštila je da je u periodu između oktobra i decembra prošle godine izbrisala čak 1,3 milijarde lažnih profila na toj društvenoj mreži.

Kako prenose regionalni mediji, većina njih deaktivirana je nedugo po otvaranju, tako da ova aktivnost nema preveliki uticaj na stvarnu statistiku prema kojoj Facebook ima više od 2,8 milijardi korisnika. Osim blokiranja sistemskih pokušaja otvaranja lažnih računa, Facebook je u protekle tri godine uklonio i preko stotinu organizovanih mreža koje su služile upravo tome – otvaranju brojnih naloga preko kojih se potom šire prevare, dezinformacije i drugi oblici štetnog sadržaja.

U ovom poslu, ljudskim administratorima, kojih je sada preko 35 hiljada, pomaže i vještačka inteligencija koja je u stanju da označi clickbait članke, prevare, spam i druge neautentične sadržaje.

Kako se navodi u kompanijskom blogu, Facebook je takođe uklonilo više od 12 miliona objavljenih postova o pandemiji Covid 19 i vakcinama koje su svjetski zdravstveni stručnjaci označili kao dezinformacije.

Pin It