Android File Manageri

Najbolji besplatni file manageri za Android

16.03.2021.

Android operativni sistem podržava ogroman broj “upravljača podacima” (ili file managera, odnosno file browsera ili file explorera), posebno kada govorimo o aplikacijama koje su kreirali developeri izvan Googlea ili proizvođača telefona koji koristite.

U nastavku donosimo pregled trenutno najpopularnijih.

Total Commander

Baziran je na provjerenoj desktop aplikaciji istog imena i nudi određene mogućnosti, kao drag&drop pojedinih podataka ili cijelih poddirektorija unutar internog dijela uređaja. Omogućava FTP i SFTP pristup, upload na Google Drive, OneDrive i Dropbox. Uz sve to, nudi i mnoštvo onih koje se vežu za editovanje samog interfejsa, načina rada i slično.

Solid Explorer

Ako trebate file explorer koji izgleda kao da je stigao kao unaprijed instalirana aplikacija na vašem uređaju, onda je ovo taj. Dizajniran je prema Material Design standardima i veoma je lagan za navigaciju. Nudi praktično sve kao i Total Commander, ali besplatan je samo 14 dana, nakon čega za korišćenje valja izdvojiti 2,99 dolara.

Simple File Manager

Kako i samo ime govori, riječ je o jednostavnoj aplikaciji, dizajniranoj po Material Design standardima. Međutim, njene funkcije su osnovne, što ne čudi jer veličina Simple File Managera je tek 2,4 MB. Za one koji trebaju više od onoga što dobijaju od Googlea i proizvođača pametnog telefona aplikacija je korisna, ali za naprednije poznavaoce “materije”, ipak je previše limitirana.

Astro File Manager

Brzina je najveća prednost ove aplikacije, kao i kategorizacija podataka, foldera i svega što se veže za njih. Zanimljivost je da ova aplikacija ima mogućnost da ponudi korisniku šta da ukloni sa uređaja. Takođe, sve je transparentno, korisnik zna gdje idu njegovi podaci, zašto se koriste i sve ostalo.

FX File Explorer

Veoma direktna aplikacija koja garantuje apsolutnu privatnost. Nudi ono što i konkurencija, ali za dijeljenje podataka preko Wi-Fi ili mrežnog pristupa, kao i za pristup cloudu, potrebno je kupiti FX Plus. Sa druge strane, tu je sedmodnevni testni period, pa možete da provjerite da li vam odgovara ovako nešto.

Material Files

Još jedna veoma laka aplikacija u smislu veličine. Prijateljski je nastrojena prema Linuxu, i potpuno kompatibilna sa Googleovim interfejsom. Posebno se izdvaja mogućnost podešavanja glavnog direktorija, koji će se otvarati svaki put kad pokrenete aplikaciju, piše portal ICTbusiness.info.

Pin It