Telefon na punjaču

Telefon na punjaču preko noći: Dobro ili loše za bateriju?

22.02.2021.

Vjerovatno znate za onaj mit o smartfonu koji se uništi i pregrije ako ga ostavite na punjaču tokom cijele noći. Kako stvari stoje, riječ je samo o mitu.

Smartfoni su postali dio naše svakodnevice, ali mnogi od nas i dalje nisu sigurni kako tačno funkcionišu – internetom kruže priče o baterijama koje se prepune i eksplodiraju, dok brojni samozvani tehnološki znalci dijele savjete koji možda nisu istiniti. Jedna od najčešćih zabluda u vezi sa smartfonima je ostavljanje na punjaču preko noći. Koliko to može oštetiti bateriju ako se u nekom trenutku smartfon napuni i možete li to spriječiti?

Kako rade baterije

Smartfoni koriste litijum-jonske baterije. Baterije imaju dvije elektrode – jednu od grafita i drugu od litijum-kobalt-oksida. Između njih se nalazi tečni elektrolit koji litijumovim jonima dozvoljava putovanje među elektrodama. Kad punite telefon, oni putuju u suprotnom smjeru. Baterije, odnosno njihov životni vijek broji se u ciklusima. Na primjer, iPhone može zadržati 80 odsto izvornog kapaciteta nakon 500 punih ciklusa. Ciklus punjenja opisuje se kao trošenje 100% kapaciteta baterije, ali ne u jednom potezu – u jednom danu možete potrošiti 60 odsto i napuniti bateriju, a u drugom 40, i tek ćete nakon toga “odraditi” jedan ciklus. Imajući sve to u vidu, baterija sa vremenom gubi kapacitet, a vi možete preduzeti korake kako biste joj očuvali zdravlje.

Šta utiče na trajnost baterije?

Životni vijek baterije zavisi od rasta otpora ili impedancije unutar baterije. Držanje baterije punom povećava procenat parazitskih reakcija, što s vremenom rezultira postepeno povećanim rastom impedancije. Sličnu situaciju imamo kod praznih baterija. Spuštanje baterije na “nulu” ubrzava niz hemijskih reakcija koje rezultiraju bržom degradacijom.

Na zdravlje baterije takođe utiče opterećenje uzrokovano zahtjevnim aplikacijama (igranje igrica dok je telefon na punjaču) te rezultirajućom povećanom temperaturom koja, ako je dovoljno visoka, uzrokuje raspad elektrolita i ubrzanu degradaciju. Još jedan faktor o kojem se malo priča je brzina punjenja. Ako imate brzi punjač, vaša baterija će se brže potrošiti. Na sreću, problem s brzim punjenjem izraženiji je kod motornih vozila nego kod smartfona.

Takođe vodite računa o tome da koristite službenu opremu ili sertifikovanu zamjenu. Jeftini punjači bez sertifikata ne samo da ugrožavaju životni vijek baterije – oni mogu oštetiti vaš smartfon.

Koliko je opasno spajati smartfon na punjač preko noći?

Svi smartfoni, pogotovo oni noviji, mogu prepoznati kad su potpuno napunjeni i odmah prekinuti punjenje – na isti način na koji se automatski isključe kad baterija stigne na nulu. Proizvođači u svaku bateriju ugrađuju takozvane tačke odsijecanja – softverski prepoznaju kada je baterija puna ili prazna te pažljivo prate koliko je možete isprazniti ili napuniti.

Ostavljanje telefona na punjaču preko noći neće nanijeti štetu bateriji, ali će se ona ipak postepeno trošiti. U nekom trenutku će pasti za jedan odsto i onda će se opet napuniti na 100%. Proizvođači poput Applea ovome su doskočili praćenjem vremena kad se korisnik obično budi i tempiranjem početka punjenja sat vremena prije buđenja kako do već spomenute degradacije ne bi došlo. Ovo je, podsjećamo, manje štetno od pregrijavanja i mehaničkih oštećenja i zavisi od kvaliteta materijala, prenose mediji.

Koji je najbolji način punjenja telefona?

Punjenje smartfona u kratkim periodima najbolje je za dugoročno zdravlje baterije, dok se za maksimalni životni vijek predlaže se punjenje između 20 i 80 odsto.

Dakle, ako želite poboljšati efikasnost baterije vašeg telefona, držite se ovih kratkih uputstava:

  • Uvijek koristite službene punjače ili one s jasnim sertifikatom
  • Ne dozvolite pregrijavanje uređaja. Ako treba, izvadite ga iz zaštitne maske preko noći
  • Držite bateriju tako da bude napunjena između 20 i 80 odsto
  • Ne dozvolite potpuno pražnjenje baterije
  • Ako ne gasite telefon tokom punjenja, ne koristite zahtjevne aplikacije
  • Koristite brzo punjenje samo ako je to neophodno
Pin It