Hakovan telefon

Sedam znakova da vam je telefon hakovan

08.02.2021.

Dešava se nešto neobično sa vašim telefonom? Ako sumnjate da ste hakovani, provjerite ove stavke.

Ovo je sedam najčešćih znakova koji se pojavljuju kada vam neko hakuje telefon.

Restartuje se sam od sebe

Ne postoji nijedan razlog da se vaš telefon sam isključuje i uključuje, ukoliko je sve u redu.

Dakle, ako primijetite da se restartuje sam od sebe, to može biti znak da vam je telefon ili “zaražen” nekim virusom, ili da je hakovan.

Ne možete da ga isključite

Nemogućnost isključivanja telefona još je jedan znak da je telefon možda hakovan. Umjesto da se isključi kada odaberete tu opciju, često će otvarati različite aplikacije, osvetljenje će se samo od sebe mijenjati, i slično.

Brzo se zagrijava

Telefon se često brzo zagrije prilikom punjenja. Mada to nije specijalno dobar znak, ako je to jedina situacija kada mu temperatura raste, onda ne morate da se brinete. Međutim, ako primijetite da se pregrijava iz čista mira i kada ga ne koristite, ili koristite neke osnovne aplikacije, bezbjednost može da vam bude ugrožena.

Nepoznati brojevi u pozivima

Kada pogledate nedavne pozive, da li prepoznajete sve brojeve telefona? Ukoliko to nije slučaj, onda bi trebalo da obratite pažnju i preduzmete mjere kako biste bili sigurni da vam je telefon bezbjedan, prenose mediji. Isto važi i za dobijanje poziva od nepoznatih brojeva iz inostranstva.

Visoka potrošnja mobilnih podataka

Vjerovatno znate koliko GB imate u svom paketu ako ste postpaid korisnik, odnosno koliko interneta ste kupili ukoliko ste prepaid. Ipak, nije loše da povremeno provjeravate potrošnju mobilnih podataka u aplikaciji svog operatera. Ako primijetite neregularnosti – ovo može biti znak da ste hakovani.

Slučajne aplikacije na vašem telefonu

Izuzetno je često da se ljudima tek tako pojave nepoznate aplikacije na telefonu. Ukoliko vam se ovo desi, dva razloga su vjerovatna – ili imate malware, ili vam je neko hakovao telefon. U svakom slučaju, ni jedno ni drugo nije dobro i vaši podaci su ugroženi.

Čudne transakcije

Naravno, ako primjetite neobične izvode iz banke, odnosno transakcije sa vašeg računa za koje ste sigurni da ih niste napravili, veoma je moguće da ste žrtva hakera. Kako biste učinili sve što je u vašoj moći da spriječite krađu bankovnih podataka, prije nego što nekoj aplikaciji ili internet stranici date podatke o svojoj kartici, proverite njen SSL sertifikat – to znači da URL počinje sa “https” umjesto “http”, prenosi portal Make Use Of.

Pin It