Najbolji antivirus programi za Windows

Najbolji besplatni antivirusni programi za Windows

03.12.2020.

Antivirusni programi pomažu nam po pitanju sigurnosti na internetu, i svakako su alat koji treba da koristi svako od nas. Posebno se često koriste kod Microsoft Windows operativnog sistema, jer je to najrasprostranjeniji OS na svijetu, pa je tako i najviše izložen napadima.

U nastavku donosimo pet najboljih besplatnih antivirusnih programa za Windows operativni sistem.

Kaspersky

Ovaj antivirusni program dolazi besplatno za sve kućne korisnike, i godinama je među prvim alatima za borbu i zaštitu od virusa. Kada preuzmete Kaspersky, tokom postupka instalacije kreirajte (ili se prijavite) na My Kaspersky nalog za potpunu aktivaciju softvera. Antivirusni program Kaspersky će instalirati i alatne trake za Chrome, Firefox i Internet Explorer, da bi vas zaštitio od zlonamjernih linkova, i uradio cenzuru internet sadržaja koji se smatra opasnim. Jako dobro detektuje viruse, phishing e-mail poruke, blokira malware i web stranice sa štetnim sadržajem.

360 Total Security

Qihoo 360 Total Security 8.6 je još jedan besplatan antivirusni program, koji vrijedi spomenuti. Za korisnike kojima ne smetaju povremene reklame u donjem desnom uglu, ovaj besplatni antivirus je dobra opcija. Najbolje kod 360 Total Security je njegov “nečujan” rad, odnosno aktivnost softvera je gotovo neprimjetna za hardver, i korisnik neće osjetiti usporavanje rada kompjutera.

Ovaj antivirus sa sobom donosi mnoštvo korisnih alata. Nije možda najbolji u detektovanju virusa, ali na korištenje nudi jako dobre alate poput: Cleanup, Tuneup, Vulnerability scan… i mnoge druge.

Sophos Home

Sophos Home je jedan od boljih među besplatnim verzijama antivirusnih programa. Sophos Home nudi antivirusnu zaštitu, ali i sigurnost na udaljenom računaru. Besplatna verzija Sophos Home antivirusa dozvoljava do 3 instalacije koje možete međusobno nadgledati i čuvati sigurnima. Drugi antivirusni programi ne koriste ovakav pristup, što možda izgleda na prvu čudno, ali se korisnik lako prilagodi i prihvati takav način besplatnog korištenja.

Sophos Home možemo opisati kao vrlo dobar u detektovanju virusa, ima dobru phishing e-mail zaštitu i dobar nadzor na daljinu. Besplatan je do 3 instalacije, koje se iskoriste unosom e-mail adrese. Ako vam je potrebna zaštita više od 3 kompjutera, možete zakupiti neki plaćeni paket, ili preuzeti instalacije i spojiti ih na novu e-mail adresu.

Avira Antivirus

Avira Antivirus program ima besplatnu i plaćenu verziju. U besplatnoj verziji dobićete solidnu zaštitu, sa jako malo reklamnog materijala. Avira Antivirus, prema mnogim nezavisnim testovima, ima jako dobre rezultate po pitanju zaštite, ali i nekih zamjerki. Ono što nedostaje ovom antivirusnom programu je zaštita Microsoft Edge ili Internet Explorer browsera. Prosječna zaštita od phishing E-mail poruka, a zaštita u realnom vremenu može previdjeti neke malware EXE datoteke, piše Geek.hr.

Dobro je to što je program besplatan za kućnu upotrebu, ne opterećuje kompjuter aktivnim radom i pomaže korisniku da napravi podešavanja na Windows firewallu.

Microsoft Windows Defender Security Center

Zadnji, ali nikako i najmanje vrijedan antivirusni program je Microsoft Windows Defender Security Center. Radi se o besplatnom programu koji štiti od virusa i drugih sigurnosnih propusta, a sastavni je dio Windows 10 sistema. Najbolje je to što ovaj antivirusni program gotovo ne osjetimo prilikom rada na kompjuteru.

Microsoft Windows Defender Security Center nema najbolju ocjenu za svoj rad, ali je jako dobar antivirusni program, posebno korisnicima koji već poznaju problematiku sa virusima i znaju se čuvati. Ovaj Microsoft alat služi da bi imali siguran sistem i da vas upozori na potencijalne moguće probleme. Stalno nadgleda sistem, a može se napraviti kompletno skeniranje po potrebi.

Pin It