Mobilni telefon

Top 5 aplikacija koje će vam olakšati radne zadatke

19.11.2020.

U današnja užurbana vremena organizacija i produktivnost visoko su na ljestvici prioriteta, pri čemu nam u pomoć mogu priskočiti i mobilne aplikacije. 

Od velikog broja aplikacija za iOS i Android izdvojićemo njih pet, koje će sigurno olakšati radne zadatke ali i svakodnevni život van posla.

Evernote

Evernote uz desktop i mobilne aplikacije olakšava pamćenje svega što vam padne na pamet, bilo da su to liste za kupovinu, podsjetnici ili prosto vođenje bilješki ili zapisivanje misli u pokretu.

Evernote je internet servis i skup aplikacija pomoću kojeg možemo čuvati sve svoje bilješke, fotografije, screenshotove itd. Sve što sačuvate na računaru ili telefonu, Evernote će ažurirati na svojim serverima. Svojim bilješkama možete pristupiti sa bilo kojeg drugog uređaja.

Slack

Kreator Slacka je Stewart Butterfield, jedan od suosnivača Flickra. Poslovna platforma Slack grupiše mrežnu komunikaciju kancelarijskih timova na jednom mjestu te omogućava integraciju sa nizom drugih alata (Google Drive, Dropbox, Trello…), dijeljenje datoteka, pretraživanje, kreiranje privatnih grupa i još mnogo toga.

Timeful

Timeful je aplikacija koja na jednom mjestu okuplja sve što je važno za dobru organizaciju – raspored sastanaka, događaja i radnih zadataka, a ”sofisticirani algoritmi” će vas čak savjetovati kada je najbolje vrijeme da se nešto uradi.

Drugim riječima, Timeful ”uči” iz naših navika i evidencija te u skladu sa tim daje prijedloge kako da organizujemo dan čak i kada nam se čini da je potrebno da on traje 30 sati kako bi stigli sve da uradimo, a da pri tome opcija spavanja i odmora ne postoji.

EasilyDo

EasilyDo predstavlja pravi mali džepni pomoćnik. U pitanju je virtuelni je asistent koji će nam organizirati posao, ali i privatni život kako bi imali više vremena za sebe.

Aplikacija će vam među ostalim objediniti dvostruke kontakte, skrenuti pažnju na neodgovorene e-mailove, podsjetiti na zakazane sastanke, slati obavijesti o saobraćaju i vremenskoj prognozi itd.

30/30

U pitanju je aplikacija za sve kojima “ne leže” rokovi ili često odugovlače sa izvršavanjem obaveza.

Aplikacija 30/30 omogućava kreiranje liste zadataka koju valja obaviti uz dodatak brojača vremena za svaku aktivnost, odnosno u suštini pokazuje koje su to trenutne obaveze i zadaci koji nisu ispunjeni i koliko vremena nam je preostalo za svaki zadatak, što bi nas na kraju trebalo potaknuti da se odgovornije uhvatimo u koštac sa svakodnevnim obavezama i manje gubimo vrijeme, piše portal Zadobardan.com.

Pin It