Aplikacije lični podaci

Deset aplikacija koje prikupljaju najviše ličnih podataka

10.11.2020.

Svaki put kada pomislite da je na internetu nešto besplatno, razmislite ponovo – vjerovatno ste to platili svojom privatnošću. Javna je tajna da mnoge kompanije žive od ličnih podataka korisnika, jer im to pomaže kako u plasiranju oglasa, kako i u plasiranju sadržaja.

Razne aplikacije prikupljaju razne podatke o nama. Kada se složimo s uslovima bilo koje aplikacije ili web stranice, dajemo im dozvolu za prikupljanje naših podataka kako bismo mogli koristiti njihove usluge.

Evo spiska koji je napravila analitička kompanija Clario, sa 10 aplikacija koje koriste najviše vaših podataka.

* Facebook – 70% prikupljenih ličnih podataka
* Instagram – 58.82%
* Tinder – 55.88%
* Grindr – 52.94%
* Uber – 52.94%
* Strava – 41.18%
* Tesco – 38.24%
* Spotify – 35.29%
* MyFitnessPal – 35.29%
* Jet2 – 35.29%

Nije jednostavno otkriti koje sve podatke pojedina aplikacija prikuplja o nama. Ipak, isplati se uložiti nešto vremena i truda kako bi razaznali što je od toga neophodno, a što ne. Ako ne želite da aplikacije znaju baš sve o vama (a često im kažemo i više nego što im je potrebno), provjerite u podešavanjima na koje sve načine možete da ograničite obrađenu količinu ličnih podataka.

Kontrola nad podešavanjima privatnosti

U Appleovom iOS-u naći ćete pregled kojim podacima koja aplikacija prisutpa ako otvorite Settings, pa Privacy. U izdanjima Androida 6 (Marshmallow) i novijima možete upravljati podešavanjima privatnosti ako otvorite Settings, App i potom Permissions. Isključite dozvole za praćenje podataka kad aplikacija koja to radi nije aktivna. Npr., aplikacija za mapu ne mora znati gdje ste dok je isključena. Tako ćete i produžiti trajanje baterije.

Pin It