iPhone 12

Predstavljen novi iPhone 12 – stigla podrška i za 5G

14.10.2020.

Kompanija Apple predstavila je novu seriju iPhone 12 modela koji po prvi put do sada podržavaju 5G mrežu.

Apple je na sinoćnjem “Hi, Speed” online događaju predstavio dugoočekivanu novu generaciju iPhonea, a riječ je o redizajniranim modelima iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro i iPhone Pro Max.

iPhone 12

Uz duplo brže mogućnosti downloada i uploada, nove Appleove telefone odlikuju standardno vrhunske specifikacije. Novi iPhone 12 tanji je, manji, lakši i ima manje okvire od iPhonea 11. Kako ističu iz Applea, iPhone 12 je čvršći od bilo kojeg staklenog pametnog telefona jer ima keramički štit koji nadilazi staklo. Takođe, telefoni su redizajnirani i sada imaju skoro kvadratni izgled sa ravnim ivicama po uzoru na iPad Pro, prenose mediji.

Na vrhu 6,1-inčnog iPhonea 12 i dalje je smješten urez s Appleovom Face ID tehnologijom, iako je okvir ekrana donekle smanjen. Na poleđini telefona smještene su dvije kamere sa poboljšanim performansama pri slabom osvjetljenju, te boljim dinamičkim opsegom. Prednja kamera na iPhoneu 12 takođe je dobila noćni režim rada. OLED ekran iPhonea 12 ima vrhunsko osvjetljenje od 1200 nita i podržava Dolby Vision, HDR 10 i HLG.

Appleov iPhone 12 pokreće novi procesor A14 Bionic, za koji kompanija kaže da je do 50 odsto brži od vodećih čipova na dostupnim Android pametnim telefonima. Isto vrijedi i za GPU za koji Apple tvrdi da je bolji nego u bilo kojem mobilnom uređaju.

Apple je takođe poboljšao bežično punjenje na iPhoneu 12 koji sadrži sistem MagSafe sa ugrađenim magnetima kako bi osigurao pravilno poravnanje s MagSafe dodatnom opremom. Apple je predstavio dvostruki bežični punjač za iPhone i Apple Watch koji koristi novu MagSafe tehnologiju.

iPhone 12 cijene

Ono što je zanimljivo jeste da je Apple predstavio i iPhone 12 Mini koji ima iste performanse kao i 6,1-inčni iPhone 12, a dolazi u veličini od 5,4 inča.

Ovi uređaji dostupni su u crnoj, bijeloj, zelenoj, crvenoj i plavoj boji. Cijena iPhonea 12 kreće se od 799 dolara, a iPhonea 12 Mini od 699 dolara.

iPhone 12 Pro

Novi modeli iPhonea 12 Pro i iPhonea 12 Pro Max takođe dolaze u kvadratnom dizajnu koji podsjeća na iPad. Pro verzije nove generacije iPhonea dolaze u veličinama od 6,1 i 6,5 inča, a izrađeni su od nerđajućeg čelika, umjesto aluminijuma u slučaju iPhonea 12.

Kao i prošlogodišnji iPhone 11 Pro modeli, Apple je izgradio sistem s tri kamere na oba iPhone 12 Pro modela za koje tvrdi da su najbolje na tržištu. iPhone 12 Pro Max ima mogućnost optičkog zumiranja do 2,5 puta, a široki senzor kamere veći je za 47 posto. Oba Pro modela imaju mogućnost snimanja u HDR-u, uključujući podršku za direktno snimanje u Dolby Vision HDR-u.

Ovi modeli takođe sadrže Appleov čip A14 Bionic koji je predstavljen prošlog mjeseca. Apple ističe da su i novi 6-jezgreni CPU i četverojezgreni GPU u Pro modelima najbrži ikad.

Iphone 12 Pro modeli će biti dostupni po cijeni od 999 dolara za iPhone 12 Pro, te 1.099 dolara za iPhone 12 Pro Max. Uređaji su dostupni u  tamnoj i svijetlijoj sivoj, zlatnoj i novoj plavoj boji.

Neprijatan novitet za većinu korisnika je i najava da će novi iPhone telefoni biti dostupni bez punjača i slušalica koje će morati da se kupuju odvojeno. Kao razlog, navedena je zaštita životne sredine i teorija da korisnici već imaju i po nekoliko rezervnih punjača iz prethodnog perioda.

Pored četiri nova modela iPhonea, Apple je predstavio i novi pametni zvučnik HomePod Mini (99 dolara).

Pin It