Wikipedia 2020

Nakon 10 godina: Stiže redizajn popularne Wikipedije

29.09.2020.

Najpoznatija onlajn enciklopedija, Wikipedia, nakon 10 godina dobiće novi izgled i dizajn.

Wikipedia je sastavni dio web kulture već skoro 20 godina i omogućava korisnicima da pretražuju milione unosa enciklopedija. Cjelokupan izgled Wikipedie se sada preobražava kako bi stranica bila pristupačnija novim korisnicima.

Wikimedia, organizacija koja upravlja Wikipediom, rekla je da je sve vrijeme držala stranicu sa dizajnom takvim kakav je kako bi izbjegla preplavljivanje korisnika funkcijama. Sada je došlo vrijeme da se Wikipedia modernizuje, ali uz zadržavanje osnovnog identiteta, ističu iz organizacije, prenose mediji.

Trenutno interfejs ne odgovara očekivanjima i nije u skladu sa mobilnom verzijom. Čitaocima je teško da se fokusiraju na sadržaj. Mnogi korisnici i ne znaju da sadržaj koji čitaju pišu volonteri i da i oni takođe mogu da doprinesu obogaćivanju tekstova.

Nove funkcije će uključiti logo sa novom konfiguracijom, sklopivu bočnu traku, poboljšanje pretraživanja, redizajnirani sadržaj za svaki članak. Druga, vrlo bitna karakteristika, jeste maksimalna širina linije koja omogućava koncentrisano čitanje, tj. njeno ograničenje kako bi bilo olakšano čitanje dugačkih tekstova.

Wikimedia očekuje da će do kraja 2021. godine projekat biti gotov i predstavljen na različitim Wiki-jevima. Ako se pitate zašto se ove promjene dešavaju tako laganim tempom, razlog je omogućavanje ljudima da se postepeno naviknu na neke od ovih funkcija, piše Youthnow.rs.

Pin It