Android telefon memorija

Trikovi za oslobađanje memorije na Android uređaju

11.08.2020.

Nedostatak memorije na telefonu često nam zadaje nepotrebnu glavobolju. Za razliku od ostalih problema sa kojima se svakodnevno susrećemo, ovaj se može riješiti u nekoliko koraka.

Izbrišite keš (radnu) memoriju

Mnoge Android aplikacije koriste keš memoriju kako bi vam omogućile bolju korisničku podršku tokom korišćenja istih. Takve datoteke skladištene u aplikacijama daju na praktičnosti, ali nisu neophodne, a mogu zauzimati od nekoliko kilobajta do stotine megabajta. Zbog toga je keš memorija prvo što bi trebalo izbrisati iz telefona.

Kako biste to uradili, potrebno je pratiti sljedeće korake:

Settings > Applications > Application Manager

Nakon toga možete izabrati aplikaciju čiju keš memoriju želite da izbrišete, tako što ćete ići na opciju Storage koja se nalazi u okviru izabrane aplikacije, a zatim na Clear Cache.

Ukoliko želite da izbrišete cjelokupnu keš memoriju, procedura je jednostavnija. U sklopu opcije Settings potrebno je kliknuti na Storage, a zatim na Cached Data.

Provjerite svoj internet pretraživač

Svaki put kada koristite internet pretraživač, on uzme malo slobodne memorije kako bi brže učitao stranicu. Vremenom se ta memorija može mnogo uvećati i lišiti vas dostupnog prostora za ostale aplikacije. Zbog toga se smatra da internet pretraživači najviše zloupotrebljavaju memoriju vašeg telefona, a da niste toga ni svjesni.

Kako biste riješili ovaj problem, potrebno je iskoristiti meni pretraživača koji se nalazi u gornjem desnom uglu i otvoriti Settings.

Zatim izaberite Site Settings i skrolujte na dole do stavke Storage.

Na dnu ekrana će se pojaviti opcija Clear site storage. Njenim dodirom ćete dobiti i do nekoliko stotina slobodnih megabajta.

Izbrišite datoteke koje ste preuzeli

Svaki Android uređaj ima folder pod nazivom Downloads u kom se nalazi sve ono što ste preuzeli – slike, fotografije, video zapisi, dokumenta i ostalo. Velika je vjerovatnoća da čak i ne znate čega sve tu ima, a još je veća da vam mnoge stvari koje se tu mogu naći nisu čak ni potrebne. To je dovoljan razlog da se riješite takvih datoteka. Njih možete naći u kartici Download Manager koja se nalazi u sklopu Files. Da biste izbrisali određenu stavku, duže zadržite prst na njoj dok se ne pojavi štrihirani kvadratić, a zatim na opciju za brisanje (kanta za otpatke u dnu ili na vrhu ekrana).

Mobilni telefon

Dodatni savjet: ukoliko koristite aplikacije sa streaming poput Spotify, Netflix, YouTube Music, provjerite da li u samoj aplikaciji postoji neki preuzet sadržaj i opcija za brisanje istog.

Iskoristite Google Photos

Google Photos vam omogućava da “u rezervi” imate neograničen broj fotografija. Fotke, ukoliko su zabilježene vašim telefonom, možete odmah prebaciti u Google Photos i to se neće računati kao zauzet prostor na Google Driveu ukoliko su fotografije visokog kvaliteta (do 16 megapiksela). Da biste iskoristili sav taj besplatan prostor za skladištenje, potrebno je uključiti Back Up & Sync funkciju u okviru Google Photos koja služi za pravljenje sigurnosnih kopija. Nju ćete lako pronaći, tako što ćete pristupiti navedenoj aplikaciji i opciji Settings.

Sad, kada su slike prebačene u cloud, možete ih izbristati iz svog telefona.

Preuzete aplikacije prebacite na microSD karticu

Aplikacije najvjerovatnije zauzimaju najviše prostora na vašem telefonu. Ukoliko imate Android uređaj koji podržava microSD karticu kao dodatni vid skladištenja, te aplikacije ćete moći da prebacite na nju. To ćete uraditi na sledeći način:

  • Otvorite karticu Settings
  • Idite na opciju Applications, a zatim na Application Manager
  • Izaberite aplikaciju koju želite da premjestite
  • Ukoliko je aplikaciju moguće premjestiti, iskočiće vam opcija koja vam nudi da to i učinite. Na nekim uređajima ćete morati da pristupite kartici Storage da biste pronašli ovu opciju.

Uglavnom se na microSD karticu prebaci samo jedan dio koji se nalazi u sklopu neke aplikacije. Koliko će se toga prebaciti, zavisi isključivo od aplikacije. One poput igrica koje zauzimaju više prostora neće prebaciti značajan dio.

Izbrišite nepotrebne aplikacije

U slučaju da vam prebacivanje aplikacija na SD karticu nije pomoglo u rješavanju problema nedostatka memorije, ne preostaje vam ništa drugo osim da obrišete one aplikacije koje ne koristite. Vjerujemo da je takvih više. Da biste otkrili koje aplikacije vam zauzimaju najviše prostora, otvorite Settings, zatim Storage i na kraju Apps. Nakon toga će vam izaći lista aplikacija sortiranih po veličini (one koje zauzimaju više prostora biće na vrhu). Aplikacija će se obrisati tako što ćete pritisnuti na slovo I pored naziva, a zatim Uninstall. Jednostavniji način je da malo duže zadržite prst na ikonici aplikacije koja se nalazi na početnom ekranu, te je zatim obrišete.

Postoji i nekoliko aplikacija koje vam mogu ukazati na to koje najmanje koristite kao što su: App Usage, App Tracker i QualityTime. Listu svih instaliranih aplikacija možete naći i u Play Storeu. Sve što treba da uradite je da dodirnete ikonicu sa tri linije u gornjem desnom uglu na početnom ekranu aplikacije i izaberete My apps & games iz padajućeg menija. Nakon toga ćete lako izbrisati sve ono što vam nije potrebno.

Maksimalno iskoristite Google Drive

Google nudi 15 gigabajta besplatnog skladištenja za svaki nalog, a naš sjavet je da ih maksimalno iskoristite. Sve iz Downloads i Files aplikacija vrlo lako se može prebaciti na Google Drive uz pomoć Send to opcije. Kada je izaberete, otvoriće vam se novi prozor kako biste odabrali Save to Drive i izabrali foldere koje želite prebaciti.

(howtogeek.com, youthnow.rs)

Pin It