TikTok Microsoft

Microsoft kupuje TikTok?

03.08.2020.

Microsoft je pokrenuo pregovore za potencijalnu kupovinu kineske aplikacije TikTok, saopšteno je iz ove kompanije.

Iz Microsofta su saopštili da je izvršni direktor kompanije Satya Nadella razgovarao s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom o kupovini aplikacije. Podsjetimo, američke diplomate zabrinute su zbog kineske aplikacije tvrdeći da ona može predstavljati rizik po nacionalnu bezbjednost SAD-a.

“Microsoft je posvećen kupovini TikToka pod uslovom potpune sigurnosne provjere i odgovarajućih ekonomskih koristi za SAD. Tokom ovog procesa, Microsoft se raduje nastavku dijaloga sa Vladom SAD-a i predsjednikom”, naveli su iz kompanije dodajući da će ubrzo započeti pregovore s kompanijom ByteDance koja je vlasnik TikToka, javlja CNN.

Ugovorom između Microsofta i ByteDancea osiguralo bi se da američka kompanija upravlja TikTok uslugama u SAD-u, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu. Microsoft bi kao dio sporazuma osigurao da se svi privatni podaci američkih korisnika TikToka prenesu u SAD.

Podsjetimo da su već ranije iz ByteDancea saopštili da se podaci o američkim korisnicima TikToka čuvaju u Singapuru te da ne podliježu kineskim zakonima, kao što tvrde američke diplomate.

Microsoft ističe da će u svakom slučaju završiti pregovore s ByteDanceom do 15. septembra, a u cilju da korisnicima omogući sigurnu aplikaciju.

ByteDance nije komentarisao navode iz Microsofta, ali kineski startup je u ranijoj izjavi istakao da je oduvijek posvećen tome da postane globalna kompanija, prenosi Klix.ba.

Pin It