Mobilni telefon

Korisni savjeti: Produžite životni vijek vašem telefonu

27.07.2020.

Jedina stvar koju ne ispuštamo iz ruku čitav dan su pametni telefoni. Ovaj uređaj nam priskače u pomoć u različitim situacijama, a zahvaljujući bezbroj funkcija koje nudi, može brzo odgovoriti na svaki zahtjev i zadatak koji stavimo pred njega.

Slijedi nekoliko savjeta koje možete preduzeti kako biste produžili život bilo kog telefona.

Ne preskačite ažuriranja jer su veoma važna

Da bi telefon radio što brže i bez problema, važno je da ažurirate operativni sistem i aplikacije nakon što su puštene. Ova ažuriranja ne zahtijevaju mnogo vremena, a koristi mogu biti ogromne: od popravljanja grešaka i rješavanja bezbjednosnih problema, do promjena koje donose nove funkcije i poboljšavaju ukupne performanse, tako da vaš uređaj radi mnogo brže.

Android i iPhone nude automatska ažuriranja aplikacija, koja bi trebala da budu podrazumijevano omogućena, piše Cnet.

Brisanje aplikacija može ubrzati telefon

Telefoni imaju ograničenu količinu memorije, zbog čega je važno da broj nekorišćenih aplikacija bude minimalan. Redovno brisanje aplikacija koje ne koristite na telefonu uštediće prostor za skladištenje i spriječiće da se aplikacije pokreću u pozadini i koriste dragocijene resurse.

Stoga, dobra praksa je da uklonite sve aplikacije koje ste instalirali u nekom trenutku iz bilo kojeg razloga, ali ih nikada ne koristite.

Nabavite dobru masku za telefon

Najpametniji izbor je da kupite masku za telefon, jer ga na taj način štitite od razbijanja kada vam u nekom trenutku neminovno ispadne. Ako vam se ikada desilo da ste skupo platili popravljanje ekrana, onda sigurno znate da ni jedna maska nije skupa u odnosu na popravku. Naravno, ne morate kupovati najskuplju masku, jer će vam bilo koja pomoći da produžite život telefonu.

Korišćenje maske znači da će vaš telefon ostati u netaknutom stanju čak iako padne i vjerovatno će imati veću vrijednost kada ga budete prodavali.

Neka vam telefon uvijek bude čist

Niko od nas ne želi da koristi telefon koji je pun prljavštine. Čak iako koristite masku, odvojite nekoliko minuta svaki dan da očistite svu prljavštinu i nečistoće u priključku za punjenje, predjelu mikrofona, rešetki zvučnika i priključku za slušalice.

S obzirom na aktuelnu situaciju sa virusom korona, svakako je preporučljivo da uređaj održavate čistim, a dodatne savjete na tu temu, pročitajte ovdje.

Izbjegavajte prekomjerno zagrijavanje baterije

Postoji nekoliko mitova koji uključuju održavaljenje baterije telefona zdravom. Evo istine o svakom od njih:

• brzo punjenje neće oštetiti bateriju, ali puštanje vašeg telefona da se skroz isprazni može

• telefon će takođe trajati duže ako izbjegavate stavljanje uređaja u situacije u kojima bi se baterija mogla pregrijati, na primjer, ostavljajući ga na direktnom suncu ako sjedite napolju. Isključiće se ako se pregrije i to može skratiti životni vijek baterije

• počnite voditi računa o bateriji vašeg telefona od prvog dana korišćenja i vidjećete da će se isplatiti kada vam baterija bude odlično radila i nakon par godina.

Pin It