Na Facebook stiže muzički video streaming

17.07.2020.

Kompanija Facebook sprema se da lansira muzički video streaming servis na svojoj platformi. Servis će, za početak, biti dostupan u SAD-u, a zamišljen je kao direktan konkurent YouTubeu.

Naime, kako prenosi PC Press, vlasnici stranica koji su povezani sa izvođačima neće morati da uploaduju, ili linkuju video snimke. Umjesto toga, biće na raspolaganju nova opcija u podešavanjima kojom će moći da daju Facebooku pravo da dodaju video snimke na njihove stranice, gdje će fanovi moći da ih gledaju u Video tabu.

Izvođačima se preporučuje da do 1. avgusta aktiviraju ovu opciju. Ako to ne urade, Facebook će nakon toga kreirati oficijelnu muzičku stranicu u njihovo ime, koja će se zvati “[Ime umjetnika] Official Music”. Takve stranice će kontrolisati Facebook i biće dostupne fanovima kroz Facebook Watch tab.

Facebook music video

Umjetnici koji su imali ugovore sa najvećim američkim izdavačkim kućama ranije nisu smjeli da dijele svoje video snimke, jer im klauzule u ugovorima to nisu dozvoljavale. Prema tim ugovorima, bio je dozvoljen prikaz samo kratkih inserata iz video spotova.

Facebook je duže vrijeme radio na tome da promijeni ove ugovore. Prema izvještajima, još od decembra prošle godine traju pregovori sa tri najveće muzičke kompanije – Universal Music Group, Sony Music Entertainment i Warner Music Group, kako bi se obezbijedila prava za prikaz muzičkih videa izvođača, piše Cnet.

Pin It