iOS 14

WWDC 2020: Apple je predstavio brojne novitete, izdvojili smo najzanimljivije

23.06.2020.

Kompanija Apple predstavila je novi operativni sistem iOS 14 kojeg krasi nekoliko važnih karakteristika, među kojima je novi home screen za iPhone. 

U digitalnoj prezentaciji u okviru WWDC-a 2020, Apple je predstavio novi softver za iPhone, iPad, Mac, Apple TV i Apple Watch. Što se tiče napuštanja Intela, Apple će u sljedećoj verziji Maca koristiti vlastite procesore što će uređaju navodno omogućiti bolje performanse na svojim laptopima i desktop računarima, piše portal Klix.ba.

iOS 14 donosi mnošto neočekivanih promjena, kao što je liberalizacija uređivanja home screena na iPhoneu. Takođe, korisnici će moći prvi put izabrati preferiranu aplikaciju za mail i web browsing.

WWDC 2020

Korisnici će na home screen moći postaviti widgete, uključujući kalendare i mape. Podsjetimo, iPhone je do dana bio poznat po strogom gridu aplikacija koje su “krasile” ekran na telefonima.

Opcija App Library pomoći će u automatskoj organizaciji aplikacija kao što je grupno brisanje ili grupno pronalaženje igrica.

Takođe, iOS 14 dopušta picture-in-picture opciju gdje video iz jedne aplikacije može lebdjeti nad drugom aplikacijom. Postoje i manje promjene kao što su notifikacije poziva u baneru, obavještavanje korisnika da aplikacija koristi mikrofon i slično.

Što se tipe iPada, mnoge aplikacije kao što su Photos, Music i Notes dobiće nadogradnju ekrana u vidu sidebara sa alatima, dok će sve predastavljeno na iOS verziji takođe biti dostupno i za iPadOS.

Pored iOS noviteta, najavljene su izmjene i u ostalim operativnim sistemima ove kompanije, poput WatchOS i tvOS, dok će nova verzija macOS-a nositi ime Big Sur. macOS je generalno redizajniran, predstavljene su nove ikone, aplikacija Messages još više će podsjećati na onu sa iOS-a, Mape su komplet redizajnirane, dok je Safari takođe osvježen i sada još brži.

Kompletnu WWDC konferenciju, koja je ove godine zbog epidemiološke situacije održana bez publike, pogledajte ispod.

 

Pin It