VR naočare

Da li VR naočare štete našim očima?

16.06.2020.

Korisnici na Twitteru počeli su da vode debate o tome koliko VR uređaji oštećuju vid, a neki od njih su priznali da već imaju ozbiljnih zdravstvenih problema.

Na sve ovo oglasilo se i Udruženje oftalmologa koje je saopštilo da još uvijek ne postoje konkretni dokazi koji ukazuju da VR uređaji mogu da dovedu do trajnih oštećenja oka. Međutim, neki korisnici kažu da su im pored problema sa vidom njihovi ljekari rekli da je to vjerovatno izazvano prekomjernom upotrebom VR naočara, prenose mediji.

VR naočare

Kompanija Oculus koja posluje u okviru Facebooka, navodi u svom uputstvu o upotrebi da svega 1 od 4,000 korisnika može da osjeti određene tegobe zbog upotrebe VR-a, i savjetuju da prestane sa njegovom upotrebom. Ranije su ljekari upozorovali da može doći do naprezanja očiju, jer mozak drugačije obrađuje vizualne nadražaje iz vještačkih izvora u odnosu na one prirodne, piše PC Press.

Ono u čemu se svi slažu jeste da prekomjerna upotreba VR uređaja zaista može dovesti do određenih poremećaja vida, međutim ako se to radi dugoročno, definitivno može dovesti do povećanja dioptrije i drugih nuspojava. Preporučena upotreba proizvođača u tom slučaju treba da se poštuje, kako bi korisnici mogli da očekuju da se njihov vid neće pogoršati.

Pin It