SpaceX

Svemirski turizam u orbiti Zemlje

21.04.2020.

Kompanija SpaceX će sa turističkom agencijom Space Adventures ponuditi aranžmane za sve one koji bi željeli da iskuse let u svemir.

Putnička kapsula Crew Dragon koju je kompanija SpaceX razvila i nedavno testirala za let u Zemljinu orbitu mogla bi uskoro postati ne samo vozilo za transport astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu, već i za svemirski turizam.

Plan je iskoristiti kapsulu Crew Dragon i raketu Falcon 9 za iskustvo orbitalnog leta, a putnici će doživjeti Zemlju iz perspektive kakvu mogu iskusiti samo astronauti. Prvi ovakvi izleti mogli bi se dogoditi već krajem 2021, ili do sredine 2022. godine, piše Bug.hr.

Letovi koje bi turistima omogućavao SpaceX uključivali bi samo kraće orbitiranje oko Zemlje u kapsuli Crew Dragon, ali ono bi se događalo na visini dvostruko ili čak trostruko većoj od one na koju su išli svi dosadašnji putnici, kao i posjetioci ISS-a. Radilo bi se, dakle, o orbiti na otprilike 800-1200 kilometara iznad Zemlje. Na njoj bi turisti u teoriji mogli provesti do pet dana, za koliko je Crew Dragon predviđen, no vjerovatnije je da će putovanja trajati oko tri dana. Za to vrijeme Zemlju će svemirski putnici obići 40-50 puta.

Cijena karte za ovo jedinstveno iskustvo nije javno objavljena, ali šef Space Adventuresa je neslužbeno potvrdio da bi ona trebala biti niža od 50 miliona dolara.

Pin It