Minecraft Zemlja

Igrač Minecrafta pravi model Zemlje u razmjeri 1:1

31.03.2020.

Minecraft, najprodavanija igra u istoriji, ogromnu popularnost duguje činjenici da nije sputavala kreativnost svojih igrača. Odavno se ne zna broj svih grandioznih, zapanjujuće detaljnih konstrukcija koje su do sada sastavili neumorni entuzijasti (Imperial summer palace, Titanik, Minas Tirith, Westeros, Adamantis, Mage’s College of Meridia, Redstone Computer v5.0…). Jedan od njih je i YouTuber PippenFTS, predvodnik vjerovatno najambicioznijeg projekta do sada – izgradnje Zemlje u razmjeri 1:1!

Cilj ove zamisli je vjerodostojna Minecraft rekonstrukcija naše planete u creative režimu – svake njene planine, doline, rijeke, klisure, grada. Ukratko – svega, na osnovu satelitskih snimaka. Kako piše Svet kompjutera, Pippen ovo planira da učini koristeći namjenske Cubic Chunks i Tera 1 to 1 modove. Sa prvim je probio dosadašnji limit visine od 255 metara (sada ograničenje ne postoji ni u jednom smjeru vertikalne ose), dok sa drugim implementira geografske podatke sa Google Mapsa, da bi krajnji rezultat bio što realističniji.

Autor je pozivao ostatak esnafa da mu se pridruži. Kako nam njegov regrutni video klip govori, plan je da se izgradnja planete podijeli mnoštvu, po mogućstvu lokalnih, timova. Na svakom od njih je da otvori sopstveni server, odabere grad ili regiju i izgradi sve što je na toj teritoriji u razmjeri 1:1. Kada svi timovi okončaju ovaj mukotrpni posao, udružiće plodove svog rada u jednu mapu. Dakle, sve ono što već imamo na Google Earthu, ali u krupnim „kockama”?

Bez sumnje, radi se o sjajnom, ali istovremeno i poprilično sumanutom i beskorisnom poduhvatu za koji ne sumnjamo da će se naći dovoljno besposl… slobodnih i kreativnih pojedinaca da daju svoj doprinos cijeloj ovoj priči.

 

Pin It