Čišćenje telefona

Preporuke za čišćenje i dezinfekciju telefona u vrijeme korona virusa

30.03.2020.

Svjetska zdravstvena organizacija u svjetlu aktuelne situacije sa korona virusom izdala je preporuke o održavanju lične higijene. Ruke trebamo prati što češće, te dezinfikovati predmete i površine koje često dodirujemo. To podrazumijeva i čišćenje mobilnih telefona, tableta i drugih elektronskih uređaja koje koristimo.

Business Insider predlaže metode čišćenja bez straha da ćete oštetiti ekran ili unutrašnje komponente uređaja:

Kao prvo, izbjegavajte upotrebu aerosolnih sprejeva i izbjeljivača, a sredstvo za čišćenje ne prskajte direktno na telefon. Umjesto toga, koristite maramice za dezinficiranje ili glatku krpicu namočenu u kombinaciju izopropilnog alkohola i destilirane vode. Korištenje sredstava za čišćenje na ekranima uglavnom se ne preporučuje jer mogu skinuti zaštitni sloj koji sprečava razmazivanje otisaka prstiju po površini, a vlagu skuplja u kapljice.

Apple je ovih dana osvježio svoju stranicu za podršku i kupcima sugerisao da njihove proizvode mogu očistiti maramicama sa 70-postotnim izopropilnim alkoholom i dezinfekcijskim maramicama. Samsungova stranica za podršku upozorava na upotrebu proizvoda za čišćenje, te umjesto toga predlaže korišćenje meke, vlažne krpe.

I Apple i Samsung slažu se da je brisanje krpom koja je mekana i bez dlačica, siguran način čišćenja. Krpu možete navlažiti toplom vodom i sapunom kako biste skinuli veće i tvrdokornije naslage nečistoća.

U svakom slučaju, treba izbjegavati dezinfekcijske sprejeve i sredstva za čišćenje opšte namjene.

Čišćenjem telefona pozabavili su se i naučnici koji pokušavaju pronaći način da zaustave širenja korona virusa. Neki od njih tvrde da ne treba pretjerivati s čišćenjem uređaja osim ako nisu bili u kontaktu s kapljicama sline ili pljuvačke potencijalno zaražene osobe.

Čišćenje vodootpornih telefona

Ako imate telefon otporan na vodu, sa ocjenama IP67 i više, možete ga slobodno isprati vodom. Iako ovi telefoni, poput iPhonea 7 i novijih ili Galaxy S telefona mogu izdržati uranjanje do 30 minuta ispod površine, puno je bolja ideja koristiti vlažnu ili mokru krpu kako biste očistili ekran. Zatim ga osušite svhom, meškom krpom. Pobrinite se da osušite i sve zvučnike i priključke.

Ako umočite telefon u vodu ili ga isperete ispod slavine, voda će prodrijeti u sve rupice, što znači da ga nećete moći napuniti dok se ne osuši, a to može potrajati. Imajte na umu da vodootporni telefoni nisu napravljeni da bi se kupali s njima, nego da manje strahujete od posljedica ako vam padnu u vodu, prenosi Tportal.hr.

Pin It