Apple Watch

Apple Watch najprodavaniji u 2019, švajcarski satovi izgubili globalni rat

07.02.2020.

Čuveni švajcarski satovi izgubili su globalni rat. Naime, Apple Watch je u 2019. godini po prodaji nadmašio cjelokupnu švajcarsku industriju satova.

Firma za istraživanje tržišta Stratedži analitiks procjenjuje da je Apple prošle godine isporučio 30,7 miliona komada svog pametnog sata širom svijeta, u poređenju sa 21,1 milionom, koliko su prodale sve švajcarske marke zajedno, piše B92.

“Analogni ručni satovi i dalje su popularni među starijim potrošačima, ali mlađi kupci se usmjeravaju prema pametnim satovima”, navodi se u izvještaju, i dodaje da tradicionalni proizvođači švajcarskih satova gube ratove protiv “pametnih satova”.

Appleova nosiva kategorija koja uključuje Apple Watch i AirPods bežične slušalice snažno raste. U posljednjem tromjesečju 2019. ta kategorija donijela je više od 10 milijardi dolara neto prodaje, što je skoro 27 odsto više u odnosu na isti period godinu ranije.

U međuvremenu, izvoz švajcarskih satova iznosio je 20,6 miliona u 2019. godini, pokazuju podaci Federacije švajcarske industrije satova. To ne uključuje prodaju unutar Švajcarske, zbog čega su brojevi Stratedži analitiksa uvećani, javlja Biznis info.

Izvoz švajcarskih satova opao je u 2019. za 13 odsto na godišnjem nivou. Apple je svoj prvi pametni sat predstavio 2014. godine, a šest godina kasnije on je postao svjetski lider.

Pin It