YouTube

Prvi put u istoriji otkriveno koliko zarađuje YouTube

04.02.2020.

YouTube je u posljednja tri mjeseca ostvario gotovo 5 milijardi dolara prihoda od oglasa, objavio je Google u okviru izvještaja o zaradi matične kompanije Alphabet za četvrto tromjesečje.

Ovo je prvi izvještaj novog izvršnog direktora Alphabeta, Sundara Pichaija, koji je preuzeo mjesto izvršnog direktora čitave kompanije krajem prošle godine, nakon što su suosnivači Larry Page i Sergey Brin odustali od svakodnevnih zaduženja i prethodno imenovali Pichaija, nekadašnjeg direktora Googlea, na novu poziciju.

Ovo je ujedno i prvi put da je Google otkrio koliko novca YouTube donosi kompaniji, od kupovine tog sajta 2006. godine za 1,65 milijardi dolara.

Na godišnjem nivou, iz Googlea je saopšteno da je YouTube u 2019. zaradio 15 milijardi dolara, što čini 10% svih prihoda kompanije. U poređenju sa konkurencijom, zarada od oglašavanja na YouTubeu čini otprilike petinu zarade Facebooka, dok je istovremeno šest puta veća od kompletnih prihoda Amazonovog Twitcha, piše The Verge.

Ukupno, Alphabet je ostvario 46 milijardi dolara prihoda u kvartalu koji je završio 31. decembra 2019, što je skok od 17 odsto u odnosu na 2018. Google Search kompaniji i dalje donosi najviše zarade – vrtoglavih 27,2 milijarde dolara za ovaj kvartal.

Pin It