Rusija Internet

Rusija pokreće sopstveni internet

07.11.2019.

Ruska vlada planira da u novembru počne testiranje interne verzije interneta izolovane od mreže drugih zemalja. Ovakva postavka koja radi isključeno od ostatka interneta navodno bi trebalo da zaštiti kritične ruske sisteme od sajber-napada.

Ovo nije prvi put da se u Rusiji govori o ovakvoj vrsti interneta, a testovi najvljeni za april ove godine nisu sprovedeni. Prema portalu D-Rusija, koji izveštava o državnoj informatizaciji, testovi izolacije interneta počeće u novembru i biće ponavljani najmanje jednom godišnje.

“Vlada je odobrila odredbu o sprovođenju vježbi radi osiguranja stabilnog, sigurnog i holističkog interneta i javnih komunikacionih mreža u Rusiji”, navedeno je na portalu, prenose regionalni mediji.

Vjeruje se da ruska vlada smatra da je trenutno oslanjanje na zapadni internet strateška ranjivost koju bi druge zemlje mogle da iskoriste.

Izolacija ruske internet infrastrukture praćena je zakonima koji građanima ograničavaju pristup određenim lokacijama.

Štaviše, usvanjem zakona o suverenom internetu u aprilu ruska agencija za komunikaciju Roskomnadzor pozvala je na stvaranje internet centra za nadgledanje i upravljanje.

U junu je ruska vlada prijetila da će blokirati devet velikih VPN dobavljača koji su odbili da se povinuju njenoj politici cenzure, podsjeća portal Srbija Danas. Usluge virtuelne privatne mreže (VPN) omogućavaju korisnicima da uspostave sigurne internet veze preko javnih mreža i mogu se koristiti za pristup blokiranim veb lokacijama.

Pin It