5G Mreža

Budućnost je stigla: Kina lansira 5G mrežu

31.10.2019.

Tri kineske državne telekomunikacione kompanije najavile su uvođenje 5G usluga mobilne telefonije, što je ocijenjeno kao ključak korak u ambicijama ove zemlje da postane tehnološka supersila u trenutku kada i dalje traju trgovinske netrepeljivosti sa SAD.

“China Mobile”, “China Unicom” i “China Telecom” su na svojim web sajtovima i u online prodavnicama objavili da će 5G servisi, čije će se cijene kretati od samo 128 juana mesečno (oko 30 KM), biti dostupni od 1. novembra, omogućavajući kineskim potrošačima širom zemlje da koriste ultrabrzu uslugu mobilnog interneta, prenosi Rojters.

Peking je prvobitno saopštio da će uvesti ultrabrzi mobilni internet servis koji će podržavati nove funkcije, poput autonomne vožnje, početkom sljedeće godine. Međutim, planove su ubrzale tenzije sa Sjedinjenim Državama, posebno zbog bojkota telekomunikacijskog giganta “Huawei Technologies”, piše Sputnik Srbija.

Kineske vlasti su saopštile da planiraju instaliranje preko 50.000 baznih stanica 5G u 50 kineskih gradova do kraja ove godine, a da su veliki gradovi, uključujući Peking, Šangaj, Guangdžou i Hangdžou već pokriveni 5G mrežom.

Kineske kompanije, od “Xiaomi”-ja do “Huawei”-ja, takođe su predstavile nove proizvode u iščekivanju uvođenja 5G, a “Huawei” je saopštio da predviđa povećanje prihoda ovog sektora od sljedeće godine.

Iz sektora za pametne telefone kompanije “Xiaomi” ranije ovog mjeseca je saopšteno da planiraju lansiranje više od 10 modela 5G telefona tokom sljedeće godine i da u industriji postoji strah da će potrošači prestati da kupuju 4G modele.

Pin It