SpaceX Starlink

Stiže internet iz svemira

23.10.2019.

Američka kompanija SpaceX najavila je da će sredinom iduće godine korisnicima ponuditi “internet iz svemira”, putem mreže satelita pod nazivom Starlink.

SpaceX vidi Starlink kao konstelaciju nekoliko hiljada satelita dizajniranih da orbitiraju nisko iznad Zemlje te omogućavaju internet konekciju na površini. Dosad je kompanija dobila dozvole Federalne komisije za komunikacije da lansira gotovo 12.000 satelita u orbitu. Prošle godine je predala zahtjev međunarodnom regulatoru pod nazivom Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) u namjeri da dobije radiofrekvencije za komunikaciju s dodatnih 30.000 satelita koji čine mrežu Starlink. To znači da kompanija želi dobiti mogućnost da u orbitu lansira 42.000 satelita, prenosi Klix.ba.

Dosad je SpaceX lansirao svega 60 Starlink satelita i to jednim lansiranjem obavljenim u maju ove godine. Tri satelita su zakazala, dok su ostali funkcionalni. Direktor kompanije SpaceX Elon Musk je u ponedjeljak objavio tvit na Twitteru korištenjem Starlink sistema.

Iako se stvari polako, ali sigurno odvijaju u dobrom pravcu, ostalo je još mnogo posla kako bi ljudi na Zemlji mogli koristiti ovu vrstu internet veze. SpaceX, za početak, mora razviti korisnički terminal, odnosno mali uređaj koji će korisnici koristiti za primanje signala od satelita.

Pin It