Xiaomi

Xiaomi predstavio revolucionarni “telefon-ekran” sa kamerom od 108 MP

25.09.2019.

Kineska kompanija Xiaomi upravo je predstavila novi telefon Mi Mix Alpha. Riječ je uređaju poprilično revolucionarnog izgleda čiji se ekran nalazi na svim stranama.

Xiaomi kao i obično svoje najekstravagantnije dizajnerske poduhvate čuva za svoju Mi MIX liniju pametnih telefona, a njihov novi Mi MIX Alpha nije podbacio. Donosi novi wrap around ekran koji prekriva “180%” površine uređaja, kameru od nevjerovatnih 108 MP (koja snima podjednako impresivne fotografije od čak 27 megapiksela) i moćne performanse.

Novi Mi MIX Alpha iako nasljednik lanjskog Mi MIX-a 3, s njim nema velikih sličnosti, osim po činjenici da je riječ o super smartphoneu, koji probija granice uobičajenog. Riječ o prvom telefonu u svijetu koji donosi tzv. “wrap around” ekran. Osim što prekriva skoro cijeli prednji dio uređaja, prelijeva se preko ivica na obe strane i prekriva gotovo cijela leđa. Pretpostavlja se da je riječ o fleksibilnom OLED-u s uočljivim okvirom na vrhu i dnu, a završava na leđima, gdje ga dočekuje keramički stub na kojem su tri kamere, piše Smartphone Hrvatska.

Xiaomi

Zbog ovakvog ekrana, telefon nema fizičkih dugmića na bokovima, koji su zamijenjeni onim osjetljivim na jačinu pritiska. Nema ni klasične slušalice, jer se zvuk prenosi Display Acoustic tehnologijom, a senzor blizine je ultrazvučni.

Telefon nema prednju kameru, koja mu nije ni potrebna, jer je za fotografisanje selfija dovoljno okrenuti uređaj i upotrijebiti glavnu.

Mi Mix Alpha je 5G pametni telefon koga pokreće Qualcomm Snapdragon 855+ procesor. Ima 12GB RAM memorije i 512GB prostora za skladištenje podataka. Uređaj napaja baterija kapaciteta 4.050mAh.

Kao jedan od potencijalnih problema novog Xiaomija, poznavaoci vide izdržljivost baterije, budući da ovoliki ekran troši mnogo više energije, kao i otpornost ekrana na spoljašnje uticaje, prenose mediji.

Xiaomi Mi Mix Alpha bi u trebalo da se u prodaji nađe u decembru ove godine, po cijeni od 2.800 dolara, odnosno 2.500 evra.

Pin It