6G

Huawei već radi na 6G mrežama

16.08.2019.

Uvođenje 5G standarda mobilne telefonije i interneta još uvijek je na samom početku i u fazi ranog testiranja, pa je pitanje kada će početi da se primenjuje u širim razmjerama. I pored toga, kineska kompanije Huawei, iako još uvijek pod zabranom američke administracije, počela je istraživanja mrežnih rješenja šeste generacije.

Rada na 6G standardu prihvatila se Huaweijeva laboratorija u Otavi, koja na tom projektu i mogućnostima njegove primjene, sarađuje sa više od 13 univerziteta i istraživačkih instituta, piše B92.

Prema prvim prognozama kineske kompanije, očekuje se da 6G tehnologija neće biti dostupna prije 2030. godine.

Ovaj potez Huaweija mogao bi da bude odgovor na prethodne informacije, koje su se pojavile ranije ove godine, prema kojima je i korejski Samsung započeo slična istraživanja u svojim laboratorijama u Seulu.

Imajući u vidu to dokle je Huawei odmakao u razvoju 5G mrežnih rješenja, još prije američke blokade, ne treba da iznenadi pokušaj te kompanije da bude među prvima kada su istraživanja šeste generacije u pitanju.

Osim Huaweija i Samsunga, Nokia, Ericsson i SK Telecom su najavili strateško partnerstvo, koje za cilj ima zajednički rad na razvoju 6G standarda.

Pin It