Razlozi zašto je internet važan za vaše poslovanje

18.07.2019.

Internet je već uvršten u modernu neophodnost poslovanja, a svaki preduzetnik ima svoje razloge zašto se za ovu uslugu odlučuje. Izdvajamo tri razloga zašto je važno da internet postane podrazumijevani dio razvoja u vašem poslovanju.

Direktnost kontakta

Od pojave interneta mnogi privredni subjekti su u ovom telekomunikacijskom kanalu vidjeli svoju šansu za prosperitet. Bili su pioniri i doživjeli su veliki uspjeh. Ugledajući se na njih, manja poslovanja, poput porodičnih biznisa, odlučili su da digitalizuju svoje kontakte – uvođenjem e-maila kao vida poslovne komunikacije, mnogi pregovori, kao što su poslovi prodaje, ubrzani su i olakšani. Udaljenost poslovnih kontakata, ma koliko oni fizički bili daleko, svedena je na nekoliko “klikova”. Ulaganjem u sigurnost podataka na intenetu i ojačanjem infrastrukture, omogućena je brza i sigurna razmjena dokumentacije, tačnije njenog digitalnog oblika, stoga danas možete poslovati sa bilo kime i bilo kada. Nekadašnji pregovori koji su trajali i po nekoliko mjeseci, danas se mogu finalizovati za svega par sati, ili čak minuta!

Konkurentnost na tržištu

Ovo se posebno odnosi na poslovanja koja se baziraju na uslužnoj djelatnosti. Nezamislivo je da ugostiteljski lokali ne nude mogućnost pristupa internetu za svoje goste. Digitalno nomadsko poslovanje, popularni naziv za honorarne poslove, pružilo je šansu da samo uz posjedovanje mobilnog uređaja i pristup internetu, posao može biti obavljen bilo gdje. Primjer – gosti koji imaju svoje omiljene lokale žele da čak i kada napuste radne kancelarije imaju mogućnost brzog odgovora na elektronsku poštu, ili provjere statusa projekta. A kako će to izvršiti? Tako što za svoj omiljeni lokal izaberu onaj u kom mogu uz obrok ili osvježenje pristupiti i internetu putem wi-fi konekcije.

Nadzor i sigurnost

Ma koliko poslovanje bilo malog obima, budite sigurni u njegovu sigurnost. Uvođenjem opcije video nadzora, ili elektronskog nadzora svih tokova u proizvodnom procesu, utiče se pozitivno na sam sistem poslovanja. Dugoročno se stvara temelj za prosperitet i podizanje kvaliteta poslovanja na viši nivo.

Pin It