Apple

Noviteti iz kompanije Apple: Predstavljen iOS 13, novi MacOS, Mac Pro…

05.06.2019.

Nova verzija operativnog sistema za iPhone telefone, iOS 13, novi MacOS operativni sistem, kao i dugo očekivani osvježeni Mac Pro, predstavljeni su, između ostalih noviteta, na godišnjoj Worldwide Developers konferenciji koju organizuje kompanija Apple.

iOS 13

iOS 13 sa sobom donosi pregršt noviteta, među kojima je vizuelno najvažniji Dark Mode (tamni mod), koji omogućava da korisnici promijene pozadinsku boju kroz cijeli sistem. Takođe, tastatura će sada omogućiti korisnicima da prelaze preko nje, umjesto da pritiskaju pojedinačno svako slovo.

Iz Applea su takođe rekli da su se sada posebno fokusirali na performanse za razliku od prethodnih verzija operativnog sistema. Otključavanje telefona s Face ID-om sada je 30 posto brže, dok je preuzimanje aplikacija sa App Storea brže za najmanje 50 posto. Apple se pohvalio da je pokretanje aplikacija u novom iOS-u duplo brže, prenosi Klix.ba.

Iz Applea su najavili i potpuno novu uslugu “Sign in with Apple”, koja ima za cilj da zamijeni pružanje usluga koje nude Google i Facebook. Naime, iz Applea su saopštili da su te kompanije u zadnje vrijeme poznate po zloupotrebi ličnih podataka, te najavljuju da će nova usluga zaustaviti ovu praksu.

iOS 13 biće dostupan na jesen, a detaljniji pregled pogledajte ovdje.

MacOS Catalina

Novi Appleov macOS nosiće ime Catalina. Novitet koji donosi macOS 10.15 je podrška za iPad aplikacije. Projekat je razvijan pod kodnim imenom Marzipan, ali je finalni proizvod ipak nazvan Catalyst. To je novi način za developere da koriste iPad aplikacije na Macu.

Twitter planira plasirati iOS Twitter aplikaciju za Mac, a Atlassian takođe priprema svoju Jira iPad aplikaciju za macOS Catalina. Još uvijek nije poznato koliko će developera podržati ovaj novi sistem, ali Apple ih ohrabruje da ponude svoje aplikacije i za Mac.

Kompanija je predstavila i nove Apple Music, Podcasts i Apple TV aplikacije za macOS Catalina čime je zamijenjen zastarjeli iTunes. Ove aplikacije rade onako kako očekujete – Apple Music izgleda kao iTunes, ali nema dodatne mogućnosti. Apple TV nema sidebar te podržava 4K HDR playback s HDR 10, Dolby Vision i Dolby Atmos tehnologijom.

Ako ste se nadali da ćete koristiti svoj iPad na Macu, imate sreće jer Apple uvodi novu mogućnost pod nazivom Sidecar koja omogućava korištenje iPada kao sekundarnog ekrana.

Appleov iPad se može koristiti i kao produženi ekran za Mac, a moći ćete koristiti Apple Pencil olovku i iPad kao tablet za crtanje na podržanim aplikacijama. Aplikacije kao što su Final Cut Pro X, Adobe Illustrator i iWork u potpunosti podržavaju Sidecar, a sve funkcioniše bežičnim putem te je lako kombinovati MacBook i iPad.

Kao i iOS 13, macOS Catalina biće dostupan ove jeseni kao besplatan upgrade za sve Apple korisnike. A kako će to izgledati, pogledajte ovdje.

Pored dva pomenuta, Apple je najavio nove verzije watchOS operativnog sistema za pametne satove, te tvOS za Apple TV uređaje. Ono što je novitet je predstavljanje svojevrsne modifikovane verzije iOS-a sada specifično za iPad uređaje, pod nazivom iPadOS.

Mac Pro

Pored softverskih noviteta, tehnološki gigant konačno se sjetio i Mac Pro računara, čiji update se očekuje od 2013. godine. Novi Mac Pro vratio se klasičnom izgledu prije ne baš popularne “kante”, i očekivano je najskuplji uređaj u Apple ponudi – tako će za osnovni model trebati izdvojiti 6.000 dolara, dok je jasno da će model sa najboljim specifikacijama koštati mnogo više. Prema mišljenju specijalizovanih portala, u slučaju konkretnije konfiguracije, cijena će da skoči i do vrtoglavih 33.000 dolara i više.

Za tu sumu, videomontažeri i drug kreativni tipovi dobijaju mnogo snage, 2.5 GHz 28-jezgreni Intel Xeon W procesor, gotovo nemogućih 1,5 TB RAM-a, 4 TB SSD memorije i četiri AMD Radeon Pro Vega II Duo GPU jedinice.

Računajući i Pro Display XDR monitor i Pro Stand stalak, Mac Pro bi mogao koštati čak 50.000 dolara, piše Klix.ba.

Iako ima novi dizajn, Mac Pro 2019 predstavlja svojevrsni povratak na Appleov klasični izgled. Njegovu unutrašnjost upravo karakteriše fleksibilnost i modularnost, što su bile neke od najvećih “bolnih tačaka” odlazećeg Mac Pro dizajna.

Detaljnije o ovoj “zvijeri” od računara čitajte ovdje. Uređaj će takođe biti dostupan na jesen.

Pin It